Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Sari Sarpaneva | Vihdin lähi- ja lähimmäisen liikuttajat tekevät arvokasta työtä – heitä tarvitaan lisää!

Liikuntapalveluiden ohjattua toimintaa järjestetään vakituisen henkilökunnan lisäksi vapaaehtoisten lähi- ja lähimmäistenliikuttajien voimin. Ilman heidän apuaan liikuntapalveluiden toiminta olisi paljon suppeampaa ja voinkin todeta, että heidän työnsä on sekä meille liikuntapalveluissa että kuntalaisille äärimmäisen arvokasta ja tärkeää.

Lähiliikuttajat liikuttavat kuntalaisia itse valitsemillaan alueilla ja itse valitsemallaan tuntitarjonnalla. Liikuntapalveluiden roolina on varata toimintaan soveltuvat tilat, lainata tarvittaessa välineistöä tunneille sekä toimia kaikin puolin taustatukena.

Lähiliikuttajana voivat aloittaa kaikki, jotka ovat halukkaita liikuttamaan itsensä lisäksi lähiympäristönsä muita asukkaita. Lähiliikuttajilta ei vaadita liikuntaan liittyvää pohjakoulutusta, liikuntapalvelut auttaa uudet ohjaajat alkuun. Ohjaajille on järjestetty pienimuotoista koulutusta sekä vinkkejä toimintaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Tavoitteena on, että jatkossa järjestämme lähiliikuttajien koulutuspäivät kahdesti vuodessa sekä ”vanhoille” että uusille ohjaajille.

Lähimmäisenliikuttajat puolestaan auttavat yksin asuvia ikäihmisiä tai pitkäaikaissairaita liikkumaan ulkona kodin lähiympäristössä tai kotona. Liikuttajaksi voi lähteä kuka vaan, joka haluaa toimia vapaaehtoisena liikuntaystävänä henkilöille, jotka tarvitsevat apua ulkoiluun tai kotijumppaan.

Tämä arvokas liikuttajaporukka on tehnyt tätä työtä sitoutuneesti vuosien, jopa vuosikymmenien ajan. Joukko on nyt vuosi vuodelta harventunut oman ikääntymisen myötä ja kaipaisimmekin kipeästi lisää liikuttajia toimintaan mukaan. Liikuttajille ei ole olemassa ala- eikä yläikärajaa; tällä hetkellä meillä on suurin osa liikuttajista eläkeläisiä ja kohderyhmäkin on usein iäkäs. Mutta kuten sanottu, ryhmät muodostetaan omien mieltymysten mukaisesti ja ulkoiluystävyydessäkään ei ole kysymys iästä.

Lähiliikuttajien tunnit ovat kuntalaisille erityisen edullisia, ja tunneille pääsee mukaan matalalla kynnyksellä olemalla yhteydessä joko suoraan ryhmään tai liikuntapalveluihin. Lähimmäisenliikuttajaa voi puolestaan toivoa itselleen erityisliikunnanohjaajan kautta – järjestämme liikuttajan tueksi niin kauan kuin liikuttajia riittää.

Kiitos vielä kerran meidän lähi- ja lähimmäisenliikuttajat, olette meille tärkeitä.

Kirjoittaja on Vihdin kunnan liikuntapäällikkö.