Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Tuumittua Marja Keski-Luopa | Vihdin kirkon juhla vaikutti, viihdytti ja sivisti

Meitä oli yhteensä lähemmäs 400 ihmistä viettämässä lauantai-iltaa Vihdin kirkon kovilla penkeillä. Kirkon 250-vuotisjuhlaviikonlopun kohokohta oli Saman taivaan alla -kuvaelma, joka nähtiin vihtiläisten esittämänä, kahtena näytöksenä. Olitko sinäkin paikalla?

Muun muassa Vihdin historiat 1918–65 kirjoittanut "oma" historioitsijamme Eino Ketola oli pannut parastaan käsikirjoituksessa. Vihdin kirkon ja samalla Vihdin pitäjän tarina alkoi Vihdin vanhan roomalaiskatolisen kirkon, nyt rauniokirkkona olevan Pyhän Birgitan kirkon ajoista 1500-luvulta.

Kotipitäjän historiaan tuli elämyksellinen side.

Kuvaelman yleisö ei voinut olla sivistymättä: historian kiinnostavia kaaria, henkilöitä ja vuosilukuja oli todella paljon, mutta yleisö pystyi omaksumaan valtavan tietomäärän, koska Pirkko Talolan ohjaus oli arvokkaan kiireetön. Replikointi oli selkeää, ja äänentoisto piti huolen siitä, että kaikki varmasti kuului viimeisellekin penkkiriville – roolisuorituksista jäi erityisesti mieleen rusthollari, Sukselan Ryytän reteä isäntä (Mikko Mäkelä), joka pelasti Vihdin vanhan kirkon kellot Isonvihan aikaan 1713 Venäjän sotaväen ryöstöltä. Ammattilaistason valo- ja äänitehosteet sekä Anna-Leena Brännaren puvustus loivat tunnelmaa.

Kuvaelman katsottuani ja koettuani tunsin olevani vihtiläinen hieman enemmän kuin ennen. Kotipitäjän historiaan tuli elämyksellinen side. Valitettavasti kuvaelmaa ei tallennettu.

Juhlamessu sunnuntaina veti Vihdin kirkkoon noin 450 ihmistä. Minä ja yli 1 200 muuta olemme katsoneet messun ja sen jälkeisen juhlahetken suoraa striimausta ja tallennetta, jonne löytyy linkki Vihdin seurakunnan verkkosivulta. Tallenteen kauttakin välittyy juhlamessun eläväinen tunnelma – ja se musiikki! Messussa kuultiin vihtiläisen Jorma Hannikaisen upea kantaesitys, kuorofantasia Rauhan maja. Pramea piispansauvakin heilahteli kirkon käytävällä.

Messun jälkeinen kirkon juhlahetki oli antoisa sekin. Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että Vihdin kirkko sai ansaitsemansa juhlan ja huomion.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan toimittaja.