Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Haluaako joku juomista tai kipulääkettä?

Husin talousarvioesitys on palautettu valmisteluun. Hyvä niin, sillä esitys piti sisällään säästöjä, joilla olisi negatiivisia vaikutuksia Lohjan sairaalan toimintoihin. Mittavaa budjettivajetta esitettiin paikattavaksi muun muassa Lohjan sairaalaan yhteispäivystyksen lopettamisella. Tämän myötä yleisanestesiamahdollisuus loppuisi ja niin ikään synnytysosaston toiminta.

Mietin vain, että minne Lohjan sairaalaan ohjattujen päivystyspotilaiden on ajateltu mahtuvan, koska ei ole olemassa resurssia, joka imisi kitkatta sisäänsä akuuttia hoitoa vaativat lisäpotilaat. Lohjan sairaalankin päivystys näyttää toimivan äärirajoilla.

Diagnoosin saaminen kesti päivystyksessä kymmenen tuntia.

Potilaita on hoitamassa joko selkeästi alimitoitettu henkilöstömäärä tai sitten hoitajapula näkyy Lohjan sairaalan toiminnoissa. Ehkä tilanne kohenee, kun hoitajaliitot Tehy ja Super sekä työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat hyväksyivät valtakunnansovittelijan ehdotuksen hoitoalan pitkään jatkuneeseen työkiistaan.

Sairaalan päivystyksen potilaskaaoksen sain kokea henkilökohtaisesti saadessani lähetteen Nummelan terveysasemalta Lohjan sairaalan päivystykseen vatsakipujen vuoksi. Antibiootit auttoivat, mutta diagnoosin saaminen kesti kymmenen tuntia.

Nummelan terveysaseman kiireellisen ajanvarauksen takaisinsoittojärjestelmästä soitettiin takaisin vasta tuntien päästä. Kun soitto vihdoin tuli, olin jo raahautunut ilman takaisinsoittoa terveysaseman tiskille apua hakemaan ja odotin vuoroani Lohjan sairaalan päivystysyksikössä. Terveysasemalle taas hakeuduin, koska Mehiläisen työterveydestä ei ollut antaa aikoja kuin Helsingistä.

Lohjalla vuoroaan odottavat ihmiset istuivat kapean käytävän molemmin puolin. Verikokeet otettiin käytävällä muiden potilaiden silmien alla. Iät ja nimet tulivat tutuiksi. Yksityisyyden suojaa ei ollut, mutta kukaan ei jaksanut välittää, sillä kaikki olivat aidosti sairaita. Muutama vähemmän sairas kääntyi ovelta takaisin iltapäivällä, kun sihteeri kertoi odotusajan venyvän puoleen yöhön.

Henkilöstö teki parhaansa ja pahoitteli tilannetta. Parhaansa teki sekin hoitaja, joka kyseli haluaako joku potilaista juomista tai kipulääkettä, koska odotus venyi kohtuuttomasti. Tarjolla oli pillimehua ja panadolia niille, joiden ei arveltu tarvitsevan leikkausta anestesiassa.