Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kari O. Niemi | Prinsessan päiväkirja

Tiesittekö, että kun prinsessa tulee tiettyyn ikään, on yritettävä suoriutua kaikesta ihan itse. Vaikka ympärillä hääräileekin lakeijoita valmiina auttamaan, on yritettävä ite. On saatava sukat jalkaan ite. Housut jalkaan ite. Takki päälle ite. Kuinka koskaan oppisin saamaan lusikallisen puuroa lautaselta suuhun, ellen saisi yrittää ite. Kaikenlaista sotkua pitää vaan sietää. Se kuuluu kuulemma kasvuprosessiin.

Oletteko kuulleet laastareista? Ne ovat aivan mainioita parantamaan monenlaisia vaivoja. Eräänä päivänä, kun olin nuhataudissa, pyysin laastaria tullakseni terveeksi ja päästäkseni kavereiden kanssa ulos. Laastari käteen ja olin täysin kunnossa, mutta minua ei kylläkään uskottu. Elämä on joskus monimutkaista.

Arkisin minut viedään päiväkotiin. Siellä minulla on hyviä ystäviä ja sielläkin minusta huolehditaan. Näkisittepä miten hienosti hoitajat selviävät yhteisestä ruokailusta. Kun minua haetaan iltapäivällä, en monesti haluaisi lähteä kotiin, sillä päiväkodissa on mukavaa, mutta on myös tärkeää oppia sanomaan ”ei”. Jos kerran muut päättivät tuloajasta, minä haluan päättää lähtöajasta.

Tuo ”ei” on yksi ihanimpia sanoja, joita tiedän. Kun sanoo ”ei”, tarkoittaa se, että minulla on omaa tahtoa. Joskus huudan ”ei”, sillä välillä minulla on kovasti omaa tahtoa. Usein sanon kuitenkin ”joo” ja eritoten silloin, kun minulle jaksetaan juurta jaksaen selittää, että miksi jotakin tapahtuu.

Prinsessan tunteita ei saa ohittaa. Kun minua itkettää, tuntuu hyvältä, kun minua lohdutetaan. Onneksi minun annetaan itkeä. Se helpottaa. Joskus itken melkein turhasta, mutta sekin johtuu siitä, että tuntuu joltakin, vaikka en oikein edes tiedä miltä. Rakkauspankkini täyttyy, kun isällä ja äidillä on minulle aikaa.

Kirjoittaja on vihtiläinen Toivon Syke -seurakunnan pastori, yrittäjä ja kirjailija, jonka harrastuksiin kuuluvat lukeminen sekä ulkoilu.