Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Jarmo Töyräs | Luontoon vai lentoon? Nummelan harjun kaavan painopiste?

Toimittaja Marja Keski-Luopa esitteli artikkelissaan (Luoteis-Uusimaa 9.10.2022) Nummelan harjun kehittämisen kaavoitusvaihtoehtoja, virkistyskäyttöön vai lentoliikenteeseen painottuva.

Nummelan lentokenttä on ollut kiinteä osa Nummelaa jo yli 80 vuoden ajan ja on sitä edelleen. Lentokentän sijainti, keskellä vilkasta taajamaa, luonnollisesti asettaa sen toiminnalle rajoituksia ja tämä on kaikkien osapuolien tiedostettava. ”Kansainvälistä lentokenttää” kentästä ei toivottavasti koskaan enää tule, se vaihe koettiin jo 1940-luvun alussa. Jossain määrin kentän käyttöä voidaan nykyisestään lisätä, aiheuttamatta asukkaille ja luonnolle kohtuutonta haittaa tai vaaraa. En ole kentän kehittämistä vastaan mutta sitä ei voi tehdä ”hinnalla millä hyvänsä”.

Harjun kehittämisen vaihtoehtona tulisi olla luonnonarvoihin painottuva sekä virkistyskäyttöä, että lentoliikennettä tukeva kaava. Vaihtoehdossa varmistettaisiin luonnonarvojen säilyminen, taattaisiin turvallinen liikkuminen kentän ympärillä ja harjumaastossa sekä mahdollistettaisiin lentokentän järkevä toiminta. Lentokentän ympärillä olevasta harjumaastosta pidettäisiin huolta, eikä lentokentän ”rakentamisen aluetta” laajennettaisi nykyisen metsän puolelle. Myöskään minkäänlaisen tiestön rakentaminen harjulle ei ole perusteltua. Nummelalaisena voin todeta, että liikenteen ruuhkautuminen Lentokentäntiellä ei ole eikä tule olemaan ongelma.

Kun nyt kävellen kiertää lentokenttää, niin ensimmäisenä tulee ajatuksiin, että siellä olevan nykyisen rakennuskannan osalta olisi syytä pitää katselmus ja määrätä maisemaa rumentavat osin jo romahtaneet tai kesken jääneet rakennukset purettaviksi tai ulkoasultaan kunnostettaviksi. Myös kunnan tulisi pikaisesti saattaa ulkoilureitti kuntoon. Puut reitiltä kaadettiin jo reilu vuosi sitten, mutta sen jälkeen ei paljon ole tapahtunut? Alkuperäisten puheiden mukaan ulkoilureitin piti olla jo tulevana talvena käytössä.

Kuntalaisille vuonna 2021 tehdyssä strategiakyselyssä vastanneiden, 681 henkilöä, mielestä kuntamme ylivoimaisesti tärkein vetovoimatekijä oli monipuolinen luonto ja virkistysmahdollisuudet – mikä siis pitäisi olla harjun kaavan painopiste?

Kirjoittaja on talotekniikka-alalla työskentelevä perheenisä ja elinvoimaisemman Vihdin puolestapuhuja.