Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Mika Kaartinen | Hyvinvointialueen palvelut rakennetaan ihmiskeskeisesti

Pääsin työni kautta kokoamaan perheiden ja ammattilaisten näkemyksiä siitä, miltä vammaisten lasten ja nuorten palveluiden tulisi näyttää erityisesti palveluiden käyttäjien näkökulmasta.

Ennakkokyselyn, työpajatyöskentelyn ja asiantuntijahaastatteluiden pohjalta erityisesti mieleen jäi muutama keskeinen haaste: tiedon pirstaleisuus, avun hakemisen kuormittavuus, palveluiden eriarvoisuus ja koordinaation puute. Nämä eivät ole pelkästään palveluiden käyttäjien ongelma; ne heijastuvat myös eturivin ammattilaisten työhön ja konkretisoivat koko palvelujärjestelmämme haasteita.

Työpajojen yhteydessä oli hienoa huomata, että palveluiden käyttäjien edustajilla ja ammattilaisilla oli samansuuntaiset tavoitteet: luoda vammaisille lapsille ja nuorille tasa-arvoiset edellytykset kasvaa, kehittyä, oppia ja voida hyvin riittävin tarpeenmukaisin palveluin.

Nämä ovat juuri niitä syitä, miksi sote-uudistusta on lähdetty tekemään; sen päämääränähän on nimenomaan tuottaa laadukkaita palveluita yhdenvertaisesti ja kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Tästä löytyy soteuudistus.fi-sivuilta Matti Lyytikäisen erinomainen kirjoitus.

Miten tämä sitten tehdään? Palveluiden koordinaatiota tulee kehittää, saumattomaan yhteistyöhön toimijoiden välillä tarvitaan aivan uusia toimintamalleja ja tiedonjaon haasteisiin on etsittävä uutterasti parannusta. Työtä on paljon, ja jotta otsikon mukaiseen tavoitteeseen päästään, tarvitaan koko toimijakentän yhteistyötä.

Kehitystyöhön tarvitaan myös resursseja ja tukea; sen riittävä kohdentaminen on johtavien viranhaltijoiden ja vaaleilla valittujen päättäjien tehtävä. Siksi tämänkin työpajasarjan ajatuksia kannattaa viedä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiatyön ja palveluiden kehittämisen tueksi.

Tervetuloa kuulemaan yhteenvetoa ja keskustelemaan aiheesta ke 26.10. klo 16–18. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet www.luvn.fi-sivujen Ajankohtaista-osiossa otsikolla ”Kutsu: Vaikuttava osallisuuden kokemus vammaisten palveluissa – päätöstilaisuus 26.10.”

Kirjoittaja on sote-palveluista intoileva Vihdin vammaisneuvoston puheenjohtaja ja Luoteis-Uudenmaan kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja.