Syksyn hämmentävintä seurattavaa oli keskustelu venäläisten turistiviisumeista. Viranomaisten ja poliitikkojen välisten toimivaltasuhteiden hahmottamista lienee sotkenut korona-aikana poikkeusoloissa käytössä ollut valmiuslaki.
Rajoja kiinni huutavan kansanosan lisäksi jopa kansanedustajat vaativat hallitusta päättämään rajalain 16 § käyttöönotosta itärajan sulkemiseksi. Sen käyttöönotto vaatii turvallisuusviranomaisilta arvion, jonka mukaan Suomeen kohdistuu hallitsematon turvallisuusuhka. Ministerit eivät voi määräillä virkamiehiä heidän toimivaltaansa kuuluvissa tehtävissä, he toimivat itsenäisesti. Viranomaispäätösten on perustuttava lakiin, virkamiehet tekevät päätöksiä virkavastuulla, joka on tavanomaista oikeudellista vastuuta laajempi.
Suomi noudattaa vallan kolmijakoa: eduskunta säätää lait, lait toimeenpanee hallitus, presidentti ja hallinto, ja lakeja tulkitsevat riippumattomat tuomioistuimet. Lakien ja kansainvälisten sopimusten tulkinta ei kuulu poliitikoille. Jos käytäntöjä halutaan muuttaa, on muutettava lakeja.
Hallitusta vaadittiin rikkomaan meidän jokaisen oikeusturvaksi rakennettua järjestelmää. Jos jokainen hallitus vuorollaan ohjailisi lainsäätämisen lisäksi viranomaispäätöksiä, lakien tulkintoja, oikeuden ratkaisuja jne., tässä maassa vallitsisi kaaos. Suomessa valta on kasautunut harvoille, joten on tärkeää, että toimivaltasuhteista pidetään kiinni ja hajautettu hallinto pidetään hajautettuna.
Suomi on oikeusvaltio: kaikki julkinen valta toimii lakien asettamissa rajoissa, demokratiaa ja perusoikeuksia kunnioittaen ja viime kädessä korkeimmat oikeusasteet päättävät tulkintojen ja päätösten laillisuudesta. Johdonmukaisesti ja tarkasti lakeja noudattava Suomi näyttäytyy muille vakaana ja vahvana demokratiana. Venäjän kaltaisista mielivaltaa käyttävistä maista meidät erottaa lakeja noudattava julkinen valta.
Kirjoittaja on sitoutumaton vihtiläinen.