Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Marja Keski-Luopa | Muistaako joku vihtiläinen vielä: mikä oli EKKV?

Oikea vastaus otsikon kysymykseen kerrotaan tekstin lopussa. Mutta näin aluksi leikitään, että EKKV on lyhenne Vihdin kunnan valtuustokauden 2030–33 strategian iskulauseesta Ei Kovaa Kasvua Vihtiin. Vihti siis tekisi Kauniaiset.

Kauniaisten rikkaassa pikkukaupungissa tavoitellaan nyt 0,75 prosentin vuosittaista kasvua, kun viime vuonna sen väkiluku kasvoi 2 prosentilla ja toissa vuonna tuplasti enemmän.

No, Kauniaisten 0,75 olisi kyllä Vihdille iso haaste. Todellisuudessa nimittäin Vihdin keskimääräinen väestönkasvu on vuosina 2010– 21 ollut 0,2 prosenttia.

Pitäisikö Vihdin tehdä Kauniaiset?

Aiemmin Vihdin kasvu oli voimakasta. Takavuosina Vihti tavoitteli 1,5 prosentin vuosikasvua. Nyt virallinen tavoite on yli 1 prosentti – sitä tarkoittaa uuden kuntastrategian 2022–25 päämäärä, että Vihdin väkiluku olisi yli 30 000 strategiakauden lopussa. Tiukille ottaa!

Viime vuoden lopussa vihtiläisiä oli 29 241, mutta kuluvana vuonna asukasluku on heikentynyt: elokuun tilanteen mukaan meitä on 29 010. Kuntien välisessä muutossa Vihti on tänä vuonna ollut vahvasti menettäjä, ja kuntalaisia on kuollut enemmän kuin syntynyt. Nettomaahanmuutossa Vihti on sentään plussalla.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola esitteli perjantaina oman esityksensä Vihdin kunnan ensi vuoden budjetiksi. Väkiluvusta puhuttaessa hän painotti, että patoutunutta kysyntää Vihtiin on: muuttajia olisi, jos olisi asuntotuotantoa. Tai pientalotontteja hyvissä paikoissa. Tämä on helppo uskoa. Hakalanrinteen uuden alueen tontit kuulemma kiinnostavat – esimerkiksi tuleva Etelä-Nummelan koulukeskus on lähellä. Koulukeskus näkyy vihtiläisen Rintamäen Rakennus ja Suunnittelu Oy:n rivitaloalueelle: ykkös- ja kakkosvaiheen 21 asunnosta yli puolet, 13 myytiin ulkopaikkakuntalaisille, kertoo yrittäjä tyytyväisenä.

EKKV oli Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Vihdin kuntaliitosselvitys vuosina 2013–15. Sitä edellytti silloinen hallitusohjelma.

Kuntaliitosta ei tullut, mutta yhteistyösopimus solmittiin loppuvuonna 2015. Toivottavasti vanha yhteistyö puhkeaa uuteen kukkaan yhteisellä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.