Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Marja Keski-Luopa | Huushollin lamput vaihdettu ledeihin

Monet meistä muistavat 1970-luvun alun energiakriisin eli öljykriisin. Taustalla oli Egyptin ja Syyrian sota Israelia vastaan. Suomessa päätettiin vuoden 1973 lopulla radikaaleistakin energiansäästötoimista: muun muassa yleiseksi kattonopeudeksi määrättiin 80 kilometriä tunnissa. Moottoriteiden valaistus, autokisat ja harrasteilmailu kiellettiin, katuvalaistusta vähennettiin ja koteja kehotettiin ruuvaamaan patterit pienemmälle. Suomen öljykriisiä pehmensi tuolloin se, että öljyä kuitenkin saatiin naapurista, Neuvostoliitosta.

Elämme jälleen keskellä energiakriisiä, joka on vielä globaalimpi kuin 1970-luvulla. Taustalla on taas sota, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Energiasta on tullut täsmäase ihan konkreettisesti: Ukraina on tiedottanut hyökkääjän tuhonneen kolmanneksen Ukrainan voimalaitoksista.

Sähkö hinta on jo noussut merkittävästi ja nousee yhä. Jopa kiertäviä sähkökatkoja saattaa meillä olla edessä.

Kotona on yllättävän monta valaisinta.

Vihdin kunnanhallitus päätti maanantaina varautua energiapulaan esimerkiksi lämmittämällä Nummelan uimahallissa vain yhtä saunaa naisten puolella ja yhtä saunaa miesten puolella marraskuun alusta ensi huhtikuun loppuun.

Kotitalouksilla on pähkäilyn paikka talven lähestyessä: missä kaikessa voimme säästää sähköä? Oma huushollini lämpiää valitettavasti sähköllä – ja onneksi lisäksi puulla. Pattereita on säädetty ja uuneja lämmitetään.

Taloudessa on yllättävän monta valaisinta. Kun kaikkiin vaihdettiin hehku- ja halogeenilamppujen tilalle pitkäikäiset, vähän energiaa kuluttavat ledlamput, kului muutama saturainen. Ja piti yrittää opiskella kelvinit ja luumenit. Kelvineissä saa olla tarkkana, ettei osta vahingossa kylmän sinistä valonsävyä kotiin. Luumen, "uusi watti" on helpompi mieltää.

Kerran se kirpaisee, mutta toivottavasti näkyy sähkölaskuissa pitkällä aikavälillä. Käyttömukavuuskin parani, kun ei enää tarvitse odotella halogeenilamppujen syttymistä. Eivätkä ledlamput kuumene.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan toimittaja.