Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Heidi Tammelin | Oletko tullut ajatelleeksi, mitä museo- ja muiden näyttelyiden kulisseissa tapahtuu?

Hei sinä museoissa ja muissa näyttelyissä käyvä! Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä näyttelyiden kulisseissa tapahtuu? Mistä näyttelyrakenteet on hankittu ja kuka ne on pystyttänyt? Kuka on valinnut näyttelyssä esillä olevat asiat ja millä perusteella? Millä perusteella joitakin esineitä konservoidaan? Millaista ammattitaitoa museotyö vaatii ja kuinka monta ihmistä on ollut osallisena yhdessä näyttelyssä?

Näitä kyselin Suomen ympäristöopistossa (SYKLI) opiskelevalta Johanna Punkerilta, joka on ollut harjoittelijana Vihdin museossa kesäkuusta lähtien. Millainen on hänen näkökulmansa museotyön ulkopuolelta sen sisimpään?

Hän kertoo aikaisemmin kiinnittäneensä huomiota vain näyttelyn sisältöön, jonka "joku" on häntäkin varten kerännyt.

Koska Vihdin museo on muuttanut uusiin tiloihin, on näyttelyn rakentaminen ollut normaalia suurempi prosessi. Harjoittelijamme on seurannut näyttelyn rakentamista ja ollut siinä myös osallisena.

Hän kokee olevansa etuoikeutettu, kun on saanut tällaisen kokemuksen. Samalla hänen arvostuksensa etenkin Vihdin museota, mutta samalla myös muita museoita kohtaan on noussut merkittävästi. "Nyt katson näyttelyitä aivan uusin silmin. On ihailtavaa, miten ammatillisesti hoidettu museo toimii. Museon työntekijät ovat luovia ja organisointikykyisiä moniosaajia, jotka hallitsevat niin suuria kokonaisuuksia kuin pieniä yksityiskohtia. Itselleni erityisen tärkeää on ollut huomata, kuinka hyvin museoeettinen näkökulma otetaan huomioon."

Hän kertoo havainneensa, kuinka kulttuurihistoriallista tietoa vaalitaan ja miten luotettava toimija Vihdin museo on. Hän arvostaa sitäkin, että Vihdin museo haluaa olla helposti saavutettavissa ja jakaa tärkeää tietoa kaikille.

Olen niin ylpeä ja tyytyväisyydestä ihan sykkyrällä harjoittelijamme vastauksista ja kokemuksista!

Kun seuraavalla kerralla menet museoon, toivon sinunkin ajattelevan näitä asioita ja saavan entistä syvällisempiä näyttelykokemuksia.

Kirjoittaja on Vihdin museotoimenjohtaja.