Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vihdin seurakunnassa on valuvika

Vihdin kirkkovaltuustossa ja seurakunnassa on demokratia/valuvika, sekä puhumattomuuden ja keskustelukulttuurin puute. Kirkkojärjestyksen mukaan kirkkovaltuustossa, eli korkeimmassa päättävässä elimessä päätetään suurista asioista, kuten taloudesta, toiminnan tavoitteista ja keskeisistä henkilövalinnoista. Samoin voidaan päättää, mitä mieltä seurakunta on paikallisista kysymyksistä ja miten toimitaan yhteistyössä muiden, kuten kunnan kanssa. Seuraavalla kirkkovaltuustokaudella tulee mahdollisesti päätettäväksi myös Vihdin seurakunnan uudesta kirkkoherrasta. Vihdissä kirkkovaltuusto on luovuttanut valtaa liiaksi kirkkoneuvostolle ja viranhaltijoille. Nyt on peruutuksen vuoro, jotta päästään takaisin demokratiaan. Kirkkolain mukaan kirkkoneuvoston puheenjohtajana on kirkkoherra, kirkkojärjestyksen 9 luvun 1& 3 momentin mukaan: Varapuheenjohtaja toimii puheenjohtajana kirkkoneuvoston kokouksissa, kirkkoherran ollessa estynyt, tai esteellinen sekä muutoinkin kirkkoherran ja kirkkoneuvoston yhteisellä päätöksellä varapuheenjohtajan annettua siihen suostumuksensa. Päätös voidaan tehdä myös määräajaksi, kuitenkin enintään kirkkoneuvoston toimikaudeksi tai siihen saakka, kun kirkkoherra taikka varapuheenjohtaja vaihtuu. Mielestäni tämä käytäntö, että kirkkoneuvostoa johtaisi, varapuhuheenjohtaja kirkkoherran sijaan pitäisi ottaa käytäntöön Vihdissäkin seuraavalla kirkko valtuustokaudella.

Tällä kirkkovaltuustokaudella on ollut ja on isoja asioita päätettävänä. Asioita on päätetty ja valmisteltu kirkkoneuvostossa, hieman kiirelläkin, toimintamalleja ja päätöksenteon prosesseja on syytä muuttaa ja tuoda enenevässä määrin valtuuston käsittelyyn ja keskusteltavaksi samalla ja tiivistää kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston yhteistyötä ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Virheitä on tehty tässä kiireessä mm Vihdin seurakuntatalon purkupäätös, ja myös uuden seurakuntatalon suunnitteluun paloi rahaa. Jonka jälkeen tehtiin sitten täyskäännös ja seurakuntalo päätettiin korjata. Pelkästään rakennusten suunnitteluun on käytetty paljon rahaa, sekä Vihdin seurakuntatalon tyhjänä, vuosikausia ylläpitokustannukset tulivat maksamaan suuria summia.

Samoin on käymässä Irjalan kappelin rakentamisessa, kalliit uudet arkkitehdin suunnitelmat tilattiin, kappelin rakentamiskustannukset nousevat 1.3 miljoonasta eurosta kolmeen miljoona euroon. Kiireellä ollaan taas liikkeellä suunnitteilla oleva kappelirakennus tehdään hirsirakenteella. Epäilenpä, että tuo hirrestä rakennettu kappeli tulee myös maksamaan sekin kolme miljoonaa euroa. Toki hirrestä tehty kappeli on kaunis ja ekologinen valintakin. Tulevassa kirkkovaltuustossa pitääkin tehdä ryhtiliike, asioiden valmisteluun pitää varata riittävästi aikaa ja asiantuntijoita kuunnellen. Asioita on nyt liikaa keskitetty kirkkoneuvoston valmistelemiseksi ja päätettäväksi. Seuraavalla kirkkovaltuustokaudella valtuuston kokouksia pitääkin lisätä ja tuoda enemmissä määrissä asioita kirkkovaltuuston päätettäväksi ja keskusteltavaksi.Kirkkovaltuustolle ei saa jäädä vain kumileimasimen rooli.

Seurakuntavaaliehdokas

Kirkkovaltuutettu

Kunnanhallituksen ja valtuuston jäsen.