Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Äänestämällä puolustat läntisiä arvoja

Suomalaiset pääsevät seuraavan puolen vuoden aikana käyttämään äänioikeuttaan peräti kaksi kertaa. Seuraavat eduskuntavaalit ovat keväällä huhtikuun alussa. Eduskuntavaaleihin on tähän mennessä asettautunut ehdolle muutama vihtiläinenkin ehdokas. Ehdokkaiksi ovat jo aiemmin ilmoittautuneet Eerikki Viljanen (kesk.), Veli-Matti Laitinen (ps.), Eeva Hiila, (sd.), Hanna Nevantausta (vas.) ja Matti Saarni (vihr.). Tuoreimpana muutama päivä sitten julkaistiin myös Leevi Pursiaisen (kok.) ehdokkuus.

Ennen eduskuntavaaleja äänestämään pääsee seurakuntavaaleissa. Niissä ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla. Varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta. Vaaleissa valitaan luottamushenkilöt päättämään seurakuntien tärkeistä asioista, kuten kirkollisveroprosentista ja tilojen käytöstä.

Aktiivinen äänestäminen eduskunta- ja seurakuntavaaleissa on länsiarvojen puolustamista.

Vihdin seurakuntavaaleissa on tänä vuonna 66 ehdokasta. Mukana on monia kuntapolitiikastakin tuttuja nimiä. Kaksissa edellisissä vaaleissa ehdokkaita oli 59, joten Vihdin ehdokasmäärässä on tapahtunut positiivista kasvua.

Vihtiläisten seurakuntavaaliehdokkaiden ajatuksiin voi tutustua verkossa olevassa vaalikoneessa, joka löytyy osoitteessa seurakuntavaalit.fi/vaalikone. Vaalikoneessa yksi eniten ehdokkaita jakava kysymys on se, pitäisikö Vihdin kirkon ovet avata samaa sukupuolta olevien vihkimistä varten. Osa ehdokkaista puolustaa ajatusta, osa taas on jyrkästi sitä vastaan.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti ei perinteisesti muihin vaaleihin verrattuna ole ollut kovin korkea. Seurakuntavaaleissa pätee kuitenkin sama periaate kuin muissakin vaaleissa: vain äänestämällä voit vaikuttaa.

Äänestäminen on myös kannanotto Ukrainan sodan taustalla olevaan jakoon demokraattisten ja itsevaltaisten valtioiden ideologisessa sodassa. Äänestäminen on demokraattisten valtioiden ydinoikeus. Demokratian vajetta tai kokonaan sen puutetta esiintyy Venäjän lisäksi muutamassa itänaapuria tukevissa maissa kuten Kiinassa ja Pohjois-Koreassa. Sananvapauden ja äänioikeuden merkityksen huomaa vasta, jos ne viedään kansalaisilta pois. Aktiivinen äänestäminen eduskunta- ja seurakuntavaaleissa on länsiarvojen puolustamista.