Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Marja Keski-Luopa | Sähköä säästettävä – ValotON-otsalamput vihtiläisille?

Sähköä ja muuta energiaa on nyt säästettävä – ei sille mitään mahda. On hyvä, että Vihdin kuntakin on lähtenyt mukaan energiansäästötalkoisiin.

Kunnan sähköenergian kulutuksesta noin viidesosa kuluu ulkovalaistukseen. Katuvaloja ei kuitenkaan ainakaan ensi vaiheessa olla sammuttelemassa, koska turvallisuus edellä on tarkoitus mennä.

Jotain on kuitenkin jo sammuteltu. Nummelanharjun pururadan led-valaistuksen aikoja on nipistetty sekä aamusta että illasta. Varhain aamulla tai myöhään illalla lenkkeilevät ovat havainneet, että lamput eivät syty.

Myös kunnan kiinteistöissä on säästetty ulkovalaistuksesta. Alkuviikolla Vihti-Gymin jumpparit hapuilivat pilkkopimeässä Huhmarnummen koulun pihassa ja portaikoissa. Onneksi kännyköissä on lamppu.

Syttyvätkö kausi- ja jouluvalot? Vai säästetänkö?

Pimeys lisää tapaturmariskiä – kuka maksaa viulut, jos luita murtuu?

Vihdin kunta tekee tänä vuonna muutaman miljoonan ja ensi vuonna noin 9,5 miljoonan euron ylijäämän. Pitäisikö kunnan lahjoittaa otsalamput vihtiläisille?

Vihtihän on tavallaan energiansäästötrendin aallonharjalla uudella ValotON -markkinointikampanjallaan, joka jatkuu helmikuulle.

Kunta ja yrittäjät pyrkivät yhdessä kääntämään tämän pimeän vuodenajan voitoksi. Ihmisiä houkutellaan kotikoloistaan liikkeelle tapahtumiin ja käyttämään hämärän ja pimeän teemaan sopivia tuotteita ja palveluja. Mikäs siinä! Onhan se mukavaa, että "valosaastetta" on sen verran vähän, että moni voi jopa omalta pihaltaan ihailla tähtitaivasta. Energiansäästötoimien myötä valosaaste vain vähenee.

Entäs kausivalot? Kehtaako niitä enää polttaa entiseen malliin? Näyttääkö nyt överiltä se, mikä viime talvena näytti kauniilta ja piristävältä?

Alkaako naapurien kyttääminen: kuka tuhlaa energiaa?

Toivottavasti Nummelan ja kirkonkylän keskustoissa vielä syttyvät perinteiset jouluvalot.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.