Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kirkkovaltuusto noudattaa hyvää hallintotapaa

Kirkkovaltuutettu Tiina Haapala ottaa Luoteis-Uusimaassa 30.10.2022 kantaa asioiden valmisteluun Vihdin seurakunnan päätöksenteossa. Keskustelu asiasta on tervetullutta, samoin ehdotukset toiminnan parantamiseksi. En vain tunnista Haapalan kirjoituksesta Vihdin seurakunnan tapaa toimia.

Haapala kirjoittaa päätösten tekemisestä kiireessä ja päätösvallan siirtämisestä valtuustolta kirkkoneuvostolle ja perää kirkkovaltuuston roolin kasvattamista tulevaisuudessa. Ongelma Haapalan esittämässä toimintatavassa on, että kirkkovaltuusto (KV) kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa. Kirkkoneuvosto (KN) taas kokoontuu kuukausittain.

KN:n kokoukset kestävät tyypillisesti yli kolme tuntia. Ne ovat tiiviitä asiakokouksia, joissa aktiivisesti keskustellen yritetään löytää ratkaisuja ongelmiin. Näitä Vihdissä kieltämättä on ollut, kuten Haapalakin mainitsee. Haapala ei kuitenkaan hahmota asioiden valmistelun ja päätöksenteon eroa. KN valmistelee KV:n päätettäviksi keskeiset asiat, kuten seurakuntataloon tai siunauskappeliin liittyvät asiat. Kirkkojärjestyksen mukaan (KJ 7:6§) KV ei saa ottaa käsiteltäväkseen KN:n valmisteltavaksi kuuluvaa asiaa, jota KN:lla ei ole ollut tilaisuutta käsitellä.

Pyrkimyksenä Vihdin seurakunnan päätöksenteossa on, että keskeisistä asioista käydään valtuustossa ensin lähetekeskustelu, jonka jälkeen asia siirtyy KN:n valmisteltavaksi, ja sen pohjalta tuodaan esitys KV:n päätettäväksi. Kiinteistöasioissa on apuna kiinteistötyöryhmä. Se koostuu asiantuntevista valtuutetuista ja valmistelee asioita KN:lle valtuuston linjausten pohjalta.

Toki asioita voi aina tehdä paremmin, mutta Vihdissä päätösten valmistelu tehdään jo nyt keskimääräistä perusteellisemmin. Vihdin KV:n puheenjohtajuuden lisäksi toimin Espoon hiippakuntavaltuuston pj:nä sekä kirkolliskokousedustajana, ja näissä yhteyksissä käymme keskustelua siitä, miten Suomessa seurakuntien päätöksenteko toimii. Tältä pohjalta voin olla tyytyväinen siihen, että Vihdissä asioita hoidetaan hyvin ja meillä on keskusteleva ja toimiva kirkkovaltuusto ja -neuvosto.

On myös tärkeää, että tämä jatkuu tulevallakin valtuustokaudella. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että Vihdissä tehty edistyksellinen Huomiseen! -tulevaisuusstrategia saadaan vietyä rohkeasti eteenpäin ja seurakunnan toiminta kehittyy entistä vuorovaikutteisempaan suuntaan.

Vihdin kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Espoon hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja, Kirkolliskokousedustaja