Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Tarja Omenainen Juuri nyt tässä hetkessä kaikki on hyvin

Elämä on arvaamatonta, haurasta ja yllätyksiä täynnä. Jokainen meistä näkee myös elämän nurjan puolen. Kipuilemme henkilökohtaisessa elämässämme menetysten edessä ja esimerkiksi irtisanomisen tai taloudellisen ahdingon kohdatessa.

Globaalit ja kansalliset kriisit koettelevat kestävyyttämme ihmisinä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, vauhdilla laukkaava inflaatio, joka aiheuttaa sähkön ja ruoan hinnannousua sekä muunlaiset itsestämme riippumattomat ikävät tapahtumat saavat tuntemaan neuvottomuutta ja nakertavat luottamustamme elämään sekä ihmisen hyvyyteen.

Konkreettisilla toimilla heikoimpien hyväksi voimme antaa oman panoksemme vastavoimana sodan julmuudelle. Oma teko voi tuntua pisaralta meressä, mutta se on merkityksellinen kokonaisuuden kannalta ja antaa positiivisen tunteen siitä, että olen tehnyt minkä voin.

Hetkessä eläminen on tärkeä mutta vaikea taito.

Itse olen pyytänyt lahjoituksena eläinkaupasta ruokaa Ukrainaan vietäväksi nälkää näkeville koirille. Olen tilannut Suomeen pakolaisina tulleille lapsille oppimateriaalia ja Euroviisuissa äänestin Ukrainaa monta kertaa, jotta maa voittaisi. Voitto oli symbolisesti tärkeää sodan runtelemalle maalle.

Voimme myös muun muassa tehdä hyväntekeväisyyttä oman paikkakuntamme hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Näin joulun alla järjestetään monenlaisia keräyksiä, joiden avulla autetaan hädänalaisia.

Auttamisen lisäksi voimme kartuttaa omaa hyvinvointiamme edistävää työkalupakkia. Joskus konkreettiset keinot ovat parhaita ahdistusten selättämiseen. Kylmävesiuinti, tai pelkkä kasvojen upottaminen kylmään veteen tai käsien pitäminen kylmän veden alla auttavat. Sykettä nostava liikunta nostaa mielialaa ja hetkessä eläminen rauhoittaa.

Hetkessä eläminen on tärkeä mutta vaikea taito. Hetkessä eläminen on mielen kykyä rauhoittua tähän hetkeen. Sitä, että juuri nyt ei tarvitse miettiä tulevaa tai mennyttä. Juuri nyt, tässä hetkessä kaikki on hyvin.

Elämä on kuitenkin jatkumo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tuleva ovat olemassa. Mieli harhailee helposti koska haaveita ja muistoja tarvitaan. Hetkessä elämistä helpottaa, kun antaa ajatusten tulla ja mennä eikä jumitu niihin. Ajatukset ovat kuin meren laineet. Ne lyövät hetken rantaan ja vetäytyvät pian takaisin.