Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Osaammeko iloita muiden onnistumisista?

Vuoden 2021 verotiedot tulivat julkisiksi tällä viikolla. Mediatalo Keskisuomalaisen verkkolehdissä avattiin verokone, josta voi etsiä tietoja esimerkiksi nimien tai maakunnan perusteella. Luoteis-Uusimaan verokone löytyy osoitteesta www.luoteis-uusimaa.fi/verokone. Muutamia kiinnostavia niminostoja hyvin tienanneista löytyy myös viime lehden jutustamme.

Verokoneesta löytyvät yli 100 000 euroa viime vuonna ansainneiden suomalaisten tiedot.

Tänä vuonna Verohallinto on hyväksynyt 1676 henkilöltä pyynnön kieltää verotietojensa luovuttamisen medialle lähetettävässä listassa. Kaikkien hyvin tienanneiden nimet eivät siis löydy verokoneesta.

Kateus on perisynti, johon itse kukin varmasti toisinaan syyllistyy.

Suomessa palkoista puhuminen koetaan usein tabuksi. Moni ei haluaisi puhua ääneen palkastaan. Tämä kävi hyvin ilmi myös sisarlehtemme Vihdin Uutisten viikko sitten tekemästä lukijakyselystä. Verkkokyselyssä kysyttiin, pitäisikö työpaikoilla työntekijöiden palkat olla avoimesti ja helposti jokaisen tiedossa.

Kyselyyn tuli 67 vastausta ja vastanneista 60 prosenttia oli sitä mieltä, ettei työntekijöiden palkkojen suuruus kuulu muille. Moni koki, että palkkojen avoimuus synnyttäisi työpaikoille eripuraa ja kateutta. Se voi toki pitää paikkansa. Mikäpä tuntuisi kirvelevän enemmän kuin tieto siitä, että työkaveri tienaa enemmän kuin itse.

Suomessa monen on vaikea hyväksyä sitä, että jollakin menee paremmin kuin muilla. Kateus on perisynti, johon itse kukin varmasti toisinaan syyllistyy. Meidän jokaisen olisi kuitenkin hyvä opetella pois kateudesta ja aidosti pyrkiä iloitsemaan muiden ihmisten onnistumisista. Jos joku tienaa työllään hyvin tai vaurastuu vaikka yrityskaupoillaan, se ei lähtökohtaisesti ole muilta pois. Päinvastoin jokaisen yksilön onnistuminen hyödyttää usein koko yhteiskuntaa.

Yhteiskunnan innovatiivisuudelle ja luovuudelle olisi tärkeää, että meillä olisi kannustava ja myötäelävä ilmapiiri. Mitä enemmän osaamme iloita toistemme puolesta ja inspiroitua toistemme onnistumisista, sitä paremmin voi koko yhteiskuntamme. Tällainen ilmapiiri rohkaisee meitä jokaista yrittämään, kokeilemaan ja ideoimaan uutta.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten päätoimittaja.