Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Yhteisön viestintä ei ole vaan muutaman ammattilaisen vastuulla

Koronan aikana myös seurakunta oli hienosti mukana ottamassa haltuun uudenlaista viestintää kuten tapahtumien striimaaminen (suoratoisto) ja tiedon jakaminen somessa. Mutta perinteiselläkin ilmoittelulla on edelleen oma vankka paikkansa, erityisesti vanhempien seurakuntalaisten parissa ja siksi sitäkin pitää edelleen kehittää.

Usein keskustelussa tulee ilmi, että ilmoitusta tärkeistä tilaisuuksista ei ole lehdestä löydetty, eikä kaikilla vanhemmilla ole älypuhelimia eikä mahdollisuutta seurata ilmoituksia netissä. Keskustelu usein päättyy haikeaan huomautukseen, olisin kyllä tullut, jos olisin tiennyt. Tässä lehdessä ilmoitukset ovat seurakunnalle ilmaisia rivi-ilmoituksia ja monen mielestä ”niin pientä pränttiä”, että niitä on vaikea lukea..

Ikäihmisten puolesta esitänkin toiveen, että heidän erityistarpeensa otettaisiin huomioon seurakunnan ilmoittelussa. Yksinkertaisimmillaan se merkitsisi fonttikoon suurentamista ainakin tilaisuuksien otsikoissa, mutta myös itse tekstissä. Ainakin, jos osallistujiksi toivotaan seurakunnan senioreita. Koska palstatila on rajattu, on syytä kysyä, ovatko aivan kaikki tekstiä pidentävät yksityiskohdat välttämättömiä. Varsinkaan jos niitä ei näe lukea.

Hyväkään viesti ei toimi, ellei sitä kuule tai näe.

Eräs seurakuntalainen ehdottikin selvyyden vuoksi, että eri ilmoitustyyppejä varten laadittaisiin pienet ikonit. Esimerkiksi autokyydeistä kertovan ilmoituksen edessä voisi tunnuskuvana olla auton kuva. Tällöin lukija löytäisi helpommin omaa tarvettaan vastaavan ilmoituksen.

Ehdotan, että pian valittavan kirkkovaltuuston valitsema luottamuselin kirkkoneuvosto perustaisi viestintätyöryhmän tarkastelemaan ja selventämään koko viestinnän kenttää. Sekin on hyvä muistaa, että seurakunnan viestijöitä ovat kaikki luottamushenkilöt, työntekijät ja vapaaehtoiset. Yhteisön viestintä ei ole vaan muutaman ammattilaisen vastuulla.

Viestintä kuuluu seurakunnan ytimeen, onhan se hyvän sanoman viestijä. Hyväkään viesti ei toimi, ellei sitä kuule tai näe.

Entinen Ylen toimittaja, aktiivi seurakuntalainen

Ehdokas listalla Rohkeasti huomiseen!