Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Seurakunnassa on panostettava nuoriin päättäjiin

”Nuorissa tulevaisuus” on hyvä ja tosi ilmaisu. Se aiheuttaa nuorille myös paljon paineita. Opettajana olen raadollisen hyvin perillä siitä, miten nuoriin kohdistuu monenlaisia vaatimuksia ja odotuksia. Osaan nuoret voivat itse vaikuttaa, osan kanssa he voivat vain yrittää selvitä.

Vihdin seurakunnassa on hyvä ja pitkä nuorisotyön perinne. Rippikoulu pitää edelleen pintansa, ja riparin käyneistä huomattava osa jää Sankarlan eli seurakunnan nuorisotyön piiriin. Seurakunnassa nuorille ei tarvitse asettaa ulkoapäin odotuksia siitä, mitä ja miten nuorten pitäisi seurakunnassa tehdä. Tämä on seurakunnalle ja siinä toimiville nuorille suuri voimavara.

Noin parikymppisenä monen nuoren yhteys seurakuntaan kuitenkin katkeaa, usein käytännön syistä. Vihdistä muutetaan muualle opiskelemaan. Opiskelupaikkakunnalla ei välttämättä ole helppo löytää yhteyttä uuteen kotiseurakuntaan. Vihtiin palaavatkaan eivät aikuisiksi kasvettuaan löydä nuorten toiminnan kaltaista paikkaa, johon kotiutua. Kaiken kaikkiaan seurakunta ei näytä onnistuvan vetoamaan nuoriin aikuisiin.

Mikä neuvoksi? Ainakaan se ei auta, että vanhemmat vastuunkantajat miettivät keskenään, miten nuorten tulisi toimia seurakunnassa. Ratkaisevan tärkeää on, että nuoret itse osallistuvat heitä koskevaan päätöksentekoon. Tämä pätee sekä yhteiskunnassa laajasti että seurakunnassa. Seurakunnan tulevaisuus riippuu siitä, miten nuoret itse pääsevät vaikuttamaan heitä itseään koskeviin päätöksiin.

Vihdin seurakunnan valtuustossa on viime kauden aikana ollut kaksi nuorta valtuutettua. Kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa on ollut läsnäolojäseninä kaksi Sankarlan nuorta. Samoin kaksi luottamushenkilöä on ollut mukana Sankarlan vastuunkantajien eli kapteeniston kokouksissa. Se on hyvä alku. Tulevalla kaudella olisi hienoa, jos nuorten valtuutettujen määrä kasvaisi. Tärkeää on myös, että nuorilla on mahdollisuus vaikuttamiseen laajasti muuallakin kuin virallisissa hallintoelimissä. Luottamushenkilöillä on oltava herkkyyttä ja rohkeutta kuulla nuorten tarpeita.

Seurakunta tarvitsee sekä kokeneita konkareita että nuoria lupauksia. Terveellinen tasapaino edellyttää koko kirkossa, että tarjoamme nuorille nykyistä enemmän mahdollisuuksia kantaa vastuuta. Tänään on seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, että uudessa kirkkovaltuustossa on reilusti eri-ikäisiä valtuutettuja.

Rohkeasti huomiseen! -ryhmän seurakuntavaaliehdokas