Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Tarja Omenainen | Joulu ja harrastukset kuuluvat kaikille

Vähävaraisten lapsiperheiden määrä on kasvanut Suomessa nopeaa tahtia. Keskeisimpänä syynä on alkuvuodesta kiihtynyt asumisen ja ruuan kustannusten nousu, jonka myötä köyhyys koskettaa noin 30 000 uutta lasta. Näin kertoo Suomen Punainen Risti, jonka Hyvä Joulumieli -keräys alkoi tällä viikolla. Keräyksen turvin hankitun ruokalahjakortin saa 21 000 vähävaraista lapsiperhettä. Köyhyys aiheuttaa puutetta aivan perustarpeista ja synnyttää yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia.

Harrastukset ovat keskeinen osa lasten ja nuorten elämää. Harrastusten merkitys korostuu tänä päivänä kasvotusten tapahtuvan vuorovaikutuksen, itseilmaisun sekä innostavan toiminnan tarjoajina. Harrastuksissa yhdistyvät kaverisuhteet, itsensä kehittäminen ja unelmat. Lapsiperheköyhyys aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemuksia myös harrastustoiminnan osalta, jos perheellä ei ole varaa kustantaa harrastuksia.

– Liikunta ja kaverit kuuluvat kaikille. Talous ei saa olla este, toteaa Nummelan Palloseuran kehittämispäällikkö Timo Tuomi.

Köyhyys aiheuttaa puutetta aivan perustarpeista.

NuPs tukee vähävaraisten perheiden lapsia harrastuksessa. Seuralla on rahasto perheiden tukemiseksi. Rahastoa kartutetaan erilaisin tavoin. Tukea haetaan seuralta erillisten ohjeiden ja lomakkeiden avulla. Tuettavia lapsia on kahdenkymmenen pelaajan luokkaa.

– Määrä on ehkä mieluummin kasvussa kuin pienenemässä, Tuomi sanoo.

Vihdin Kuvataidekoulu auttaa vähävaraisia perheitä jakamalla vapaaoppilaspaikkoja.

– Vapaaoppilaspaikkojen määrä vaihtelee vuosittain hakemusten määrän ja myönnettyjen paikkojen mukaan. Määrä on vaihdellut viime vuosina kymmenen molemmin puolin, kun kuvataidekoulussa on kaiken kaikkiaan noin 300 oppilasta. Vapaaoppilaspaikat rahoitetaan erikseen haettavien avustusten, lahjoitusten sekä Kuvataidekoulun kannatustuotteiden, kuten joulukorttien myynnin avulla. Itselle merkityksellinen harrastus voi osaltaan kannatella hankalien aikojen yli, sanoo rehtori Liisa Pöllänen.

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään sunnuntaina 20.11. Päivän tavoitteena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.