Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sana ratkaisee seurakuntavaaleissa

Kuumat ja vaikeat kysymykset haastavat niin meitä äänestäjiä kuin ehdokkaitakin seurakuntavaaleissa Vihdissä ja muuallakin.

Ajankohtaisiksi ovat nousseet sellaiset ongelmat, jotka koskevat esimerkiksi seurakunnan jäsenyyttä, taloutta, pakolaisuutta, elämän rajoja tai avioliittoa.

Ei ole pitkä aika siitä, jolloin kirkon näkemys näissä asioissa muutti myös yhteiskuntaa. Nykyisin tuntuu siltä, että yhteiskunta pyrkii muuttamaan kirkkoa.

Kun on kyse luterilaisissa seurakunnissa toimitettavista vaaleista, ja kun juuri vietimme reformaation muistopäivää, on paikallaan tuoda esille Martti Lutherin työ.

Luther julkaisi 505 vuotta sitten pyhäinpäivän aattona 31.10.1517 tunnetut 95 teesiään naulaamalla ne Wittenbergin Linnankirkon oveen. Se oli alkuna uskonpuhdistukselle.

Vaaleissakin moni haluaa esiintyä uudistajana. Jotkut puhuvat kirkossakin hyvän tekemisen tarpeesta niin omavoimaisesti, ettei Jeesusta mainita edes sivulauseessa. Kuka välittää kirkosta, jonka pääviesti on, että sen Herra on kuollut meidän syntiemme tähden, noussut kuolleista ja elää ikuisesti?

Lutherin tarkoituksena ei kuitenkaan ollut perustaa uutta kirkkoa vaan muistuttaa evankeliumin keskeisyydestä. Pääsyä taivasten valtakuntaan emme voi hankkia edes hyvillä töillämme. Se on Jumalan lahja. Tämä on kristillisen uskon ydin, ja tämän näyn säilyttäminen on vaaleissakin tärkeää.

Puolueet pitävät seurakuntavaaleja tiettynä lämmittelynä ensi kevään eduskuntavaaleja ajatellen. Kansanliikkeiden arvot nousevat niiden omasta ideologiasta ja historiasta. Ne voivat ilmentää myös kirkon uskoa ja elämää, mutta kohdistuvat yleensä lähinnä kirkon sosiaaliseen toimintaan.

Kun tullaan kysymykseen synnistä ja armosta, luomisesta ja lunastuksesta, ei kaikilla ryhmittymillä ole paljonkaan annettavaa. Ohjelmista puuttuvat, mutta ihmisen kaipaamat tärkeät sisällöt, ovat juuri tuota seurakunnan keskeisintä jaettavaa.

Kirkon kiusauksena on tehdä mitä kansa tahtoo. Jeesuksen kysymystä mukaillen voit miettiä: ”Mitä se hyödyttää kirkkoa, jos se voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa?” (Matt. 16:26).

Pahan valtaa vastaan kirkko toimii suolana ja valona maailmassa. Sillä on vaikutusta seurakunnassa.

teol.lis.

Vihti kk.