Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Marja Keski-Luopa | Esimies, huoltomies, luottamusmies, lentoemäntä, aulaemäntä...

Vihdin kunnan organisaatiossa on ensi vuoden alusta lähtien esihenkilöitä, ei enää esimiehiä kuten nyt. Kunnanhallitus päätti viime kokouksessaan Vihdin kunnan toimintasäännön päivittämisestä 1.1.2023 alkaen. Kautta koko toimintasäännön muutetaan esimies-sana esihenkilöksi. Tosiasia on, että Vihdin kunnan esihenkilöistä suurin osa on naisia.

Sukupuolineutraali titteli on nykyaikaa ja alkaa olla jo yleinen käytäntö – ei tosin vielä kaikissa isoissakaan firmoissa.

Vihdin kunnanhallituksen päätökselle on syytä hurrata, koska sanoilla ja sanavalinnoilla on merkitystä. Jos puhekielessä sähkömies olisi sähkönainen, se voisi kuulostaa houkuttelevalta ammatilta pikkutytön korvissa!

Esinaistakin käytetään puhekielessä, mutta mutta... Jos mies-loppuiset tittelit ovat mennyttä aikaa, niin sama pätee nainen-loppuisiin. Sukupuolen korostamiseen ei ole tarvetta työelämässä.

Tavoite on tärkeä: työelämän tasa-arvon lisääminen.

Lentoemäntä on stuertti tai matkustamotyöntekijä. Aulaemäntä on aulatyöntekijä tai aulavastaava.

Kirvesmies on rakennuspuuseppä tai talonrakentaja. Lakimies on juristi. Järjestysmies on järjestyksenvalvoja.

Siinä esimerkkejä sukupuolineutraalilta ammattinimikelistalta, jonka Duunitori muokkasi yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) kanssa syyskuussa 2019. Duunitori on iso suomalainen työnhakumedia, ja sen hakukone päivitettiin näillä ammattinimikkeillä.

Suomen kielen lautakunta ja suurimmat työmarkkinajärjestöt julkaisivat jo vuonna 2007 suosituksensa sukupuolineutraalin kielenkäytön edistämisestä tehtävänimikkeissä.

Esihenkilö saattaa vielä jonkun mielestä kuulostaa kömpelöltä, mutta korvaavia sanoja löytyy: pomo, tiiminvetäjä, tiimivastaava, lähijohtaja... Itselläni kesti pitkään tottua käyttämään poliitikoista luottamushenkilö-sanaa luottamusmiehen sijasta.

Uusia sanoja pitää käyttää eikä takertua vanhoihin. Sanat kertovat todellisuudesta, jossa elämme. Sanoilla voi vähitellen muuttaa todellisuutta.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan toimittaja.