Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys

Ensi tiistaina vietettävä Suomen itsenäisyyspäivä tuntuu tänä vuonna erityisen merkitykselliseltä. Tämä vuosi on muistuttanut myös meitä suomalaisia siitä, että itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys. Historian varrella monien maiden rajat ovat muuttuneet ja karttoja piirrelty uusiksi. Niin voi tapahtua jatkossakin.

Vain reilun tuhannen kilometrin päässä veljeskansamme Ukraina joutuu parhaillaan taistelemaan oman itsenäisyytensä puolesta. Ukrainassa sota on jatkunut jo reilu 9 kuukautta ja uhraukset ovat olleet mielettömiä. Ukrainalaiset ovat kokeneet kuolemaa, nälkää, köyhyyttä, pelkoa ja epätoivoa, joiden seuraukset heijastuvat koko maailmaan.

Ja tämä kaikki tapahtuu vain sen vuoksi, että Ukrainan ja myös Suomen naapurivaltion johtajaksi on noussut omaa kansaa sortava, valloitushaluinen itsevaltias. Putinin kaltaiset itsevaltiaat potevat samaa oireyhtymää. He yrittävät kasvattaa omaa ja valtionsa valtaa muiden kustannuksella ja saada nimensä historiankirjoihin suurena valloittajana.

Itsenäisyys edellyttää, että kansalla on oma identiteettinsä.

Ukrainalaiset ovat osoittaneet itsenäisyytensä puolustamisessa valtavaa rohkeutta ja uhrautumiskykyä. Puolustustahto ei näytä murenevan, vaikka perheet menettävät kotejaan, läheiset kuolevat ja kylmyys uhkaa. Ukrainalaiset tietävät, että itsenäisyyden ja vapauden vastakohta voi olla jotain pahempaa kuin kuolema: Sorto ja alistuminen mielivaltaan.

Tämän tiesivät myös omat sukulaisemme puolustaessaan Suomen itsenäisyyttä muutama vuosikymmen sitten. Menetykset olivat sodassa valtavia, mutta niin oli palkintokin. Suomea puolustaneiden veteraaniemme ansiosta me saamme elää vapaata elämää demokraattisessa valtiossa.

Itsenäisyys on arvona niin suuri, että sen eteen monet ovat valmiita uhraamaan kaiken.

Itsenäisyys edellyttää, että kansalla on oma identiteettinsä. Samalla jokaisen kansan pitäisi kunnioittaa muiden kansojen oikeutta olemassaoloon.

Itsenäisyyden arvostaminen korostuu hetkellä, jolloin se joutuu uhanalaiseksi. Meille itsestäänselvät asiat kuten äänestäminen ja sananvapaus ovat kaukaisia unelmia monissa diktatuurissa valtioissa. Kansalaisilla on vastuu siitä, että he eivät laske johtajikseen itsekeskeisiä ihmistyyppejä, jotka voivat käyttää hyväksi kokonaista kansaa ja varastaa yhteistä omaisuutta itsensä ja sisäpiirinsä hyväksi. Itsenäinen Suomi tarjoaa jokaiselle lukemattomia kiitollisuuden aiheita.