Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni | Kulttuurien välisestä ystävyydestä: Vihti ja Otepää

Tiesitkö, että Otepää on Vihdin ystävyyskunta Virossa? Itse pääsin ottamaan ensituntumaa tähän kuntiemme väliseen ystävyyteen vuonna 2016, kun matkustin Vihdin Teatterin ryhmän mukana esittämään silloista kesänäytelmäämme Äkkilähtö Tallinnaan (Viimase hetke reis Tallinna), Otepään 900-vuotisjuhlien yhteydessä. Vierailu oli jatkoa ystävyyskuntien vuonna 1989 alkaneeseen keskinäiseen kulttuurivaihtoon. Edellisestä teatterivierailusta Otepäälle oli tätä ennen ehtinyt kuitenkin kulua jo 15 vuotta.

Ystävyyskuntasopimus näiden kahden kunnan välillä solmittiin värikkäiden vaiheiden jälkeen siis vuonna 1989, jolloin Viro oli vielä Neuvostoliiton vallan alla. Yhteistyötä ja avunantoa on tehty lukuisilla eri aloilla ja muodoilla jo yli 33 vuoden ajan.

Kiitollisuudenosoituksena ystävän tuesta Otepää järjesti lähestyvän Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi juhlan Otepään kulttuuritalolla lauantaina 3. joulukuuta. Juhlaan kutsuttiin edustus myös Vihdistä ja sain kunnian olla yksi näistä kutsuvieraista. Juhlassa esiintyi sekä vihtiläisiä että otepääläisiä taiteilijoita, sekä palkittiin erityisestä ystävyysaktivisuudesta vihtiläinen Päivi Veikkolainen. Tapahtuman juonsi nyttemmin otepääläistynyt Vihdin Teatterin pitkäaikainen puheenjohtaja Marit Peura.

Ystävyyskuntayhteistyö on nojannut pitkälti muutamien aktiivisten vihtiläisten harteille. Epäitsekäs hyväntahtoisuus – auttaa itsenäistyvää ja kehittyvää naapurimaata sekä sen vähempiosaisia asukkaita – on ajanut yhteistyötä eteenpäin vuosikymmenien ajan. Yhteistyön jatkuvuus myös tulevaisuuteen jää meidän myöhempien sukupolvien vastuulle. Toivonkin vihtiläisten järjestöjen, toimijoiden ja yritysten pitävän mielessä eteläisen ystävämme, sekä aktivoituvan miettimään tapoja tehdä yhteistyötä kulttuuria, urheilua ja matkailua hengittävän ystävämme kanssa myös jatkossa.

Kirjoittaja on Vihdin kunnan kulttuurituottaja.