Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi sopimuspalokuntia ajetaan pois hälytettävien yksiköiden joukosta?

Onnettomuus Porintiellä Nummelan ja Vihdin kirkonkylän välissä, hälytykseen osallistui useita pelastuslaitoksen yksiköitä Länsi-Uudeltamaalta ja Keski-Uudeltamaalta. Karkeasti näin uutisoitiin 4.12.2022 Vihdin Uutisissa. Tehtävä varmasti hoidettiin onnistuneesti, sitä en kritisoi. Vaan sitä miten Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos järjestelmällisesti ajaa alueen sopimuspalokuntia (VPK) pois hälytettävien yksiköiden joukosta.

Tässäkin tehtävässä on varmasti käytetty lähimpiä vakinaisia (työkseen tekeviä) yksiköitä Nummelasta ja Karkkilasta, raskasta raivausautoa Espoosta ja vielä bonuksena kevytyksikköä Klaukkalasta, mutta ei yhtään alueen sopimuspalokuntaa jotka olisivat olleet paljon nopeammin paikalla. Tätä Klaukkalan kevytyksikköä pelastuslaitos käyttää ”ohittamaan” paikalliset sopimuspalokunnat tehtävillä mitkä ovat Vihti/Karkkila/Lohja -alueella, kun ei haluta hälyttää lähimpiä sopimuspalokuntia paikalle. Tuossa kyseisessä yksikössä ei tule paikalle kuin kaksi palomiestä joilla ei ole sen enempää kalustoa kuin savukellusvalmiuttakaan, yksikkö kun on karkeasti tarkoitettu olemaan vain ensitiedustelua varten. Puhumattakaan ajomatkasta verrattuna taas lähimpiin sopimuspalokuntiin.

Tällä järjestelyllä mielestäni heikennetään ihmisten avunsaannin toteutumista ja syödään myös mahdottoman paljon motivaatiota sopimuspalokuntien jäseniltä kun keikoille ei enää ”kelvata”.

On myönnettävä myös se että alueen sopimuspalokunnilla on ajoittain ongelmia vahvuuksien saamiseksi tehtäville. Miehistöä on vaikea saada innostumaan harrastuksesta missä arvostusta ei nykyään tunnu saavan pelastuslaitokselta yhtään siitä, että sitoudut hoitamaan hälytyksiä täysin oman auttamishalun takia ja sitoudut siihen 24/7/365.

Markkinointikuva pelastuslaitoksen taholta on kyllä erilainen, että palokuntaharrastukseen panostettaisiin vahvasti. Todellisuus ainakin täällä pelastuslaitoksen takareunoilla on hyvin vahvasti toinen. Mistään ei tingitä tähän suuntaan, esimerkiksi jos keikalle lähdetään 1 sekunti liian myöhään niin keikka on automaattisesti hylätty. Mutta jos palokunta haluaisi sopimukseen kirjattua kalustoa tai varusteita käyttöönsä, viesteihin ei edes reagoida mitenkään.