Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Tarja Omenainen Yksinolo on toinen juttu kuin yksinäisyys

Jouluun liitetyt mielikuvat yhteisöllisyydestä ja perheen kanssa vietetystä ajasta voivat syventää yksinäisyyden tunteita heillä, jotka viettävät joulua haluamattaan yksin. Jokainen meistä haluaa kuulua jonkinlaiseen yhteisöön ja tulla nähdyksi.

Yksinäisyys heikentää hyvinvointia ja on tutkimusten mukaan jopa suurempi riski ennenaikaiselle kuolemalle kuin sydän- ja verisuonitaudit. Yksinäisyys on kuitenkin hyvin tavallista. Jopa joka kolmas suomalainen kokee itsensä yksinäiseksi.

Yksinolo on toinen juttu kuin yksinäisyys. Itse valittu yksinolo on usein myönteistä ja hektisessä elämäntilanteessa jopa toivottua ja rentouttavaa.

Puupoikakin käy, kun ihmisen ikävä toisen luo on polttava.

On eri asia istua sohvannurkassa koira jalkovälissä palautumassa kiireisestä viikosta kuin, jos sohvannurkassa istuu yksin haaveillen, että vieressä olisi toinen ihminen, jonka kanssa voisi ainakin päällimmäiset kuulumiset jakaa.

Olisi joku, joka koskettaisi. Kosketus on tärkeä sanattoman viestinnän muoto. Kosketus on ihmisen elinkaaren ensimmäinen ja viimeinen vuorovaikutusmuoto.

Pinokkion tarinassa yksinäisyys saa äärimmäisen muodon, kun kuollutta Carlo-poikaansa kaipaava Geppetto nikkaroi Pinokkion keskellä yötä humalassa. Guillermo del Toron ohjaamassa uudessa elokuvatulkinnassa puupoika on kaikkea muuta kuin nätti oikean pojan korvike. Puupalikat, töröttävät naulat ja metallinivelet muodostavat kolisevan ja nitisevän kokonaisuuden. Kaliseva puupoikakin käy, kun ihmisen ikävä toisen luo on riittävän polttava.

Joulunaikaan käynnistyy vuosittain useita erilaisia keräyksiä ja projekteja, joiden avulla pyritään lievittämään ihmisten yksinäisyyttä sekä auttamaan vähävaraisia ja muita hädänalaisia. Lähestyvä joulu herättää ihmisissä hyväntekijän, joka voisi ilmaantua useamminkin.

Joulukukka vihtiläiselle yksinäiselle vanhukselle -projektilla esimerkiksi on Vihdissä pitkät perinteet. Tämän vuoden keräykseen lahjoitettiin yhteensä 108 jouluista kukkatervehdystä, jotka tuovat iloa keräyksessä mukana olleiden palvelutalojen ja kotihoidon valitsemille yksinäisille vanhuksille.