Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Sampo Anttila | Mistä joulussa oikeastaan on kyse? Pidetään toisistamme huolta!

Pitkä syksy on vihdoin takanapäin ja vuosi lähenee loppuaan. Ensimmäisten joulukoristeiden ilmaantuessa kauppoihin itse juhla tuntui olevan vielä valovuoden päässä. Niin vain tälläkin kertaa aika viiletti varsin vauhdikkaasti eteenpäin. Lehtien sivuilta saa vuosittain lukea miten lumi yllättää autoilijat. Kiireen ja melskeen keskellä tuntuu siltä, että myös joulu yllättää kiireiset.

Millaisia mielikuvia joulu sinussa herättää? Nouseeko mieleesi tv-mainokset, joissa koko suku istuu joulupöydässä nauttien toistensa seurasta ja herkkuja notkuvan pöydän antimista? Vai tuleeko ensimmäisenä mieleen loppuvuotta kohti kiihtyvällä tahdilla postilaatikkoa täyttävät mainokset, joiden sivuilta löytyy ne kaikista halutuimmat joululahjat? Tuleeko olo, ettei mainonnan luomien odotusten täyttäminen ole mahdollista? Miten kaiken ehtii ja saa riittämään, jotta joulusta tulee kyllin hyvä?

Kiire ja itselle asetettujen odotusten täyttämisen paine aiheuttavat itse kullekin joulustressiä. Perinteinen joulurauhan julistus on monelle se hetki, jolloin kiireen ja stressin pitäisi vaihtua rauhaan ja levollisuuteen. Harva pystyy kuitenkaan hiljentämään vauhtia satasesta nollaan hetkessä. Rauhoittumisen ja levon ei pitäisi olla jouluna suoritettavien asioiden listalla, koska ne ovat kaikkea muuta kuin suorittamista.

Kaiken kiireen keskellä meiltä helposti unohtuu, ettei joulu ole kaikille yhtä juhlaa. Moni viettää joulua yksin eikä kaikilla ole mahdollisuuksia vastata kulutusyhteiskunnan vaatimuksiin. Heille joulu voi olla kuin Via Dolorosa, jonka kulkeminen alkaa jo marraskuussa ja huipentuu yhteiskunnan sulkiessa lähes kaikki ovet joulurauhan julistamisen jälkeen. Onneksi auttamisen halu tuntuu kasvavan vuosi vuodelta ja vähävaraisille sekä yksinäisille järjestetään jouluaterioita ympäri Suomea.

Joulustressin ja kiireen puskiessa päälle on hyvä pysähtyä miettimään mistä joulussa oikeastaan on kyse. Joulua ei voi ostaa kaupasta. Sen löytää ymmärtäessään, että isoäidin kutsuminen jouluksi ei oikeastaan olekaan niin hankalaa kuin miltä se tuntuu. Tai että kummitädin luo ajaminen kiljuvien lasten kanssa vie aikaa ja hermoja mutta on tädille vuoden kohokohta. Pidetään toisistamme huolta.

Kirjoittaja on Vihdin kunnan nuorisopäällikkö.