Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Marja Keski-Luopa | Rahaa syydetään taivaalle – ja sitä myös sataa taivaalta

Vihdissä juhlistetaan vuoden vaihtumista ainakin kolmella julkisella, avoimella ilotulituksella: kaksi on Nummelassa, yksi kirkolla.

Onhan niitä viihdyttävää katsella ja toivoa, että räiskyvät valot ja pauke karkottaisivat pahat henget ja toisivat meille onnea – näin ainakin uskottiin aikoinaan Kiinassa.

Kun ilotulitus hoidetaan yhteisenä ja yhteisöllisenä tapahtumana, se varmaankin vähentää tarvetta paukutella omilla kotinurkilla. Ja samalla roskaamista. Esimerkiksi Nummelassa Airhotelin parkkipaikalta löytyy joka vuosi löytyy lumien sulettua ilotulitusroskaa melkoiset määrät.

Ilotulituksen tilalle vaihtoehtoja: ääni- ja valoshow Vihtiin?

Lain mukaan yksityishenkilö saa ilotulittaa uudenvuodenaaton iltakuudesta uudenvuodenpäivän aamukahteen saakka, mikäli ei ole päihtynyt eikä ammu ihmisjoukossa.

Oli miten oli, ilotulituksessa syydetään rahaa taivaalle. Yhä harvemmin kylläkin veronmaksajien rahoja, koska moni kunta ja kaupunki on luopunut ilotulittamisesta. Monen mielestä syystäkin. Ilotulituksen ilo ja viihdyke on lyhytaikaista. Koirat ja luonnoneläimetkin kärsivät.

Ammattimainen ilotulittaminen on toki yritystoimintaa siinä missä muukin, ja tarkasti säädeltyä onkin. Ilotulituksella on paikkansa varmasti vielä pitkään, mutta eikö voisi jo miettiä sille vaihtoehtoja?

Mieleen tulee heti son & lumiere -esitys eli ääni- ja valoshow, joka yleensä esitetään jossakin historiallisesti merkittävässä paikassa: valotehosteet projisoidaan rakennuksen tai raunion julkisivuun. Vihdissä paikkana voisi olla Vihdin kirkonmäki ja kirkko tai Pyhän Birgitan kirkon rauniot.

Paras ajankohta tällaiseen ei ehkä ole vuodenvaihde vaan lumeton aika. Miten olisi: voisiko vihtiläinen ääni- ja valoshow olla uusi ohjelmanumero elokuun lopun Vihti-päiville jonain vuonna?

Rahaa siis ammutaan taivaalle, mutta kyllä sitä myös sataa taivaalta. Moni meistä tuskailee lumitöiden kanssa, mutta monelle firmalle ne ja lumien putsaaminen katoilta ovat erittäin tervetullutta bisnestä.