Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hoitoa tuottaa ihminen ihmiselle, sängyt ja seinät eivät hoida ketään

Vuoden vaihtuessa vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestettäväksi. Nyt aloittaneen hyvinvointialueen tarkoituksena on taata asukkaille yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Kätilönä minulle on luonnollista lainata sanontaa ”Ei lasta, ei paskaakaan”. Sanonta pätee myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aloittaessa. Ihmisen synnytyksessä ulosteen bakteerit auttavat vauvaa vastustuskyvyn kehittymisessä. Hyvinvointialueen syntymässä syntyy taapero, jonka ensiaskelissa mahdollisista virheistä opitaan ja ne korjataan. Uudistus tuo meille mahdollisuuksia huolehtia alueemme asukkaita aikaisempaa paremmin ja laadukkaammin.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella siirtyminen aiheuttaa enemmän töitä kuin monella muulla hyvinvointialueella, sillä yhteistyörakenteita kymmenen kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa ennestään on varsin vähän. Alueemme eroaa myös monesta hyvinvointialueesta, sillä erikoissairaanhoidon alueellamme järjestää Hus-yhtymä.

Tässä hetkessä tärkeintä on turvallinen siirtymä, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriöitä alueen asukkaille ja henkilökunnalle. Vihtiläisten palvelut löytyvät tammikuussa samasta tutusta paikasta kuin aiemminkin. Tulevissa aluevaltuuston päätöksissä painotetaan ennaltaehkäisyä, joten tulokset ja säästöt toteutuvat tulevaisuudessa. Liika hyödyn tavoittelu vähentää eettisyyttä ja ilman eettisyyttä toiminta ei ole tuottavaa. Päätöksenteossa tulee nähdä ihminen numeroiden takana, ihminen ei ole vain numero ja leikkauskohde.

Ensisijaista asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on ammattitaitoinen henkilöstö. Alimitoitetut resurssit, huonot työolot ja -ehdot sekä henkilöstön uupuminen ovat aiheuttaneet hoitajapulan.

Tulevan hoitajamitoituksen onnistuminen ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa ja hoitajapulan ratkaisun edellytyksenä on alan veto- ja pitovoimaisuus. Se tarkoittaa työnvaativuutta vastaava palkkaa, hyvää johtamista sekä hyviä työoloja. Hoitoa tuottaa ihminen ihmiselle, sängyt ja seinät eivät hoida ketään.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on osoittanut vahvuutensa viime vuosina. Vahva hyvinvointivaltio on ensisijaista taistelussa eriarvoisuutta vastaan. Se tarkoittaa, että jatkossakin koulutuksen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tulee olla kaikkien saatavilla lompakon paksuudesta riippumatta.

Demokratia on vapaan valtion edellytys ja keväällä kansa päättää seuraavat päättäjät eduskuntaan. Eläköön demokratia!

Tähän mennessä vihtiläisiä eduskuntavaaliehdokkaita on kahdeksan ja toivon kaikille ehdokkaille menestystä vaaleissa.