Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Päätoimittajalta Turun tunnin juna toisi Vihdille mahdollisuuksia

Helsingin ja Turun välille kaavaillusta nopeasta junayhteydestä, eli Turun tunnin juna -hankkeesta saatiin viime viikolla tarkempia lisätietoja.

Turun Tunnin juna oy julkaisi laskelmat matka-ajoista eri asemille. Helsingistä Turkuun pääsisi nopeimmillaan 78 minuutissa – ei siis tunnissa, kuten hankkeen nimi markkinoi. Turun Tunnin Juna oy:n projektijohtaja Annika Salokangas totesi Helsingin Sanomien haastattelussa 4.1., että hankeyhtiön nimeä tuskin vaihdetaan, vaikka matka-aika ei olekaan tuntia.

Joka tapauksessa Vihdille junahanke olisi merkittävä lisäarvo. Yhdeksi asemapaikaksi on kaavailtu Nummelaa. Viime viikolla julkaistujen laskelmien mukaan Helsingistä Vihtiin pääsisi kaukojunalla 29 minuutissa, lähijunalla 37 minuutissa.

Vihdin kasvulle ja elinkeinoelämällä uusi junayhteys tietäisi lukuisia uusia mahdollisuuksia.

Vihdissä hanke herättää paljon positiivista kiinnostusta.

Aluekehitystutkija Timo Aro totesi Vihdin Uutisten haastattelussa 18.8.2021, että jo pelkkä mahdollisuus junahankkeesta lisää Vihdin kiinnostavuutta.

Nopea junayhteys lisäisi merkittävästi työvoiman liikkuvuutta ja mahdollistaisi työvoiman ja uusien asukkaiden saamista Vihtiin.

Turun tunnin juna -hankkeen julkaisema tiedote oli Vihdissä viime viikon suurin puheenaihe. Hankkeesta kertova artikkeli oli myös Vihdin Uutisten viime viikon ylivoimaisesti luetuin juttu. Vihdissä hanke herättää paljon positiivista kiinnostusta.

Tosin pelkkää ylistystä junahanke ei Vihdissäkään ole saanut. Sosiaalisen median keskusteluryhmissä on ihmetelty sitä, että asemapaikaksi on esitetty Nummelan Höytiönnummea, joka on kaukana keskustasta. Jotkut arvelivat junayhteyden myös heikentävän Vihdin ja Helsingin välistä bussiliikennettä.

Junahankkeen toteutuminen on vielä monen mutkan päässä. Kyseessä on jätti-investointi, joka nykyarvion mukaan maksaisi reilu 3 miljardia euroa.

Hankesuunnitelman on tarkoitus valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Parhaimmillaan liikennöinti voisi alkaa vuoden 2031 lopussa, mutta vielä ei ole hurraahuutojen aika.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja.