Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tietävätkö päättäjät, miten Vihdissä hoidetaan urheilualueita?

Etelä-Suomeen tuli talvi, lunta ja pakkasta. Toivottavasti mahdollisimman moni lapsi, nuori ja aikuinen on päässyt nauttimaan raittiista ulkoilmasta ja liikunnasta! Liikunnalla on monia myönteisiä vaikutuksia kehoon ja mieleen. Vihdin kunnankin palvelujen visiona on liikkuva ja hyvinvoiva vihtiläinen.

Kunnanvaltuuston keskeisenä tehtävänä on päättää kunnan talouden linjauksista ja resursseista. Lautakunnat ovat vastuussa toimialansa toiminnan ja talouden kehittämisestä sekä painopistealueiden määrittämisestä. Näiden päätöksiin pohjautuu, että Vihdin kunta ei hoida useiden taajamiensa talviliikuntapaikkoja.

Vihdin kunnan opetussuunnitelma linjaa koulujen työtä. Alkulehdillä mainitaan: ”Vihdin kunta opetuksen järjestäjänä huomioi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet eri koulujen toiminnan järjestämisessä ja kehittämisessä.” Liikunnan opetuksen tavoitteena on ”vahvistaa motoristen perustaitojen oppimista niin, että oppilas oppii soveltamaan niitä mm. eri tilanteissa ja eri vuodenaikoina". Opetuksessa vahvistetaan mm. liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntalajien avulla (mm. jää- ja lumiliikunta). Yläluokkien tavoitteissa on tutustuttaa yleisten liikuntamuotojen (jää-, lumi-, luonto-, perusliikunta ym.) taitoihin ja tietoihin, jotta oppilas löytäisi itselleen sopivan, iloa tuottavan liikuntaharrastuksen.

Tutkimukset osoittavat, että suomalaiset lapset ovat fyysisesti huonokuntoisia. Kouluterveydenhoitajana tapaan paljon näitä lapsia. Huono kunto ei ole pelkästään yksilön asia. Huonosti voivat ihmiset käyvät yhteiskunnalle kalliiksi.

Otalammen koulussa on tänä lukuvuonna 430 oppilasta. Samassa rakennuksessa on 7-ryhmäinen päiväkoti. Hiihtoladun koulun viereen on tehnyt Otalammen Metsänpoikiin kuuluva henkilö. Kaukalon ja sen vieressä olevan luistelujään jäädytyksen ja aurauksen on hoitanut neljä henkilöä, kolme miestä ja yksi nainen. Edustan tätä naista. Motiivina lähteä tähän työhön on mahdollistaa omille ja kylän lapsille suomalainen talviurheilulaji, luistelu, koulussa ja vapaa-ajalla. Olemme hoitaneet tätä urakkaa vapaa-ajallamme. Säiden vaihtelu on lisännyt työmäärää. Sulanut luistelujää on pitänyt jäädyttää uudelleen.

En hae tällä kirjoituksella kehuja urheudesta tai uhrautumisesta. Toki myönnän, että usein jäädytystä tai jään aurausta tehdessä mietin, meneekö tämä näin oikein. Siksi päätin kirjoittaa. Tietävätkö kuntalaiset, kunnanvaltuutetut ja päättäjät, kuinka Vihdin kylissä ja taajamissa urheilualueita hoidetaan? Kuinka tärkeänä kunnassa pidetään talviurheilumahdollisuuksia? Löytyykö arvostusta? Kuulin eräältä kunnanvaltuutetulta, että Vihdin kirkonkylän tekojään toteuttamisesta loppui rahat kesken, putket laitettiin, mutta jäädytyskonetta ei. Hienosti hoidettu tekojää löytyy naapurikunnasta Nurmijärveltä.

Uskon kuitenkin hyvään. Asiat rullaavat, jos kaikilla säilyy oikea tahtotila. Jään odottamaan päättäjien terveisiä ja vastauksia.