Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pihla Salmi Nuorille puoluepolitiikka on tunkkainen vaihtoehto – Kenties nuorempi sukupolvi tulee muokkaamaan demokraattista järjestelmää

Nuorten alhaisesta äänestysaktiivisuudesta on käyty viime vuosina kiivasta keskustelua. Ilmiö todella on huolestuttava, mutta syy sille ei ole monesti esiin nostettu nuorten laiskuus tai kiinnostuksen puute politiikkaan. Nykyisenlainen poliittinen järjestelmä puolueineen näyttäytyy monelle nuorelle monimutkaisena, hajanaisena sekä hitaana. Tasa-arvon edistäminen tai ilmastokriisin pysäyttäminen ei onnistu vain kokouspöydissä riitelemällä.

Nuorten into ja halu vaikuttaa ovat suuria. Ne ovat vain kanavoituneet muihin vaikuttamisen keinoihin, esimerkiksi sosiaalisen median keskustelun ja mielenosoituksiin. Tämä kertoo siitä, että nuoria kyllä kiinnostaa yhteiskunnan kehitys, mutta vaikuttamiseen halutaan konkreettisempia tapoja. Nuorten epävarmuus puoluepolitiikasta voitaisiin puolueiden näkökulmasta nähdä myös eräänlaisena valttikorttina. Jos puolue osaisi tavoittaa nuoret heidän elinympäristönsä kautta, olisivat mahdollisuudet päättäväisten nuorten muodostamassa potentiaalissa rajattomat.

Kenties nuorempi sukupolvi tulee muokkaamaan demokraattista järjestelmää.

Edellytys sille, että nuoret saadaan äänestämään ja toimimaan edustuksellisen demokratian järjestelmässä, on nuorille tärkeiden asioiden edistäminen. Päättäjien täytyy saada aikaan tuloksia sellaisissa teemoissa, jotka koskettavat nuoria syvästi, kuten mielenterveyspalveluihin liittyvissä puutteissa.

Muussa tapauksessa on turha edes odottaa nuorten liekin syttymistä puoluepolitiikalle. Varsinkin kuntapolitiikka meinaa nuorilta jäädä usein huomiotta, ja siksi päättäjien olisikin hedelmällistä tuoda toimintaansa lähelle nuoria. Aito kiinnostus ja halu toimia nuorten kanssa sekä heille tärkeiden asioiden puolesta antavat painoarvoa poliittiselle toiminnalle.

Kenties nuorempi sukupolvi tulee muokkaamaan demokraattista järjestelmää. Ehkä painotus vaikuttamisessa siirtyykin vaaliuurnilta enemmän konkretian aktivismiin tai puoluerajoja rikkovaan vuorovaikutukseen. Vielä toistaiseksi on kuitenkin meidän kaikkien etu saada nykyinen järjestelmä houkuttelevaksi nuorille.

Kirjoittaja on Vihdin nuorisovaltuuston puheenjohtaja.