Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Päätoimittajalta Miten vihtiläiset saataisiin liikkumaan?

Vihdin kunnan liikuntapäällikkö Sari Sarpanevalla on vakava viesti vihtiläisille: Liikumme aivan liian vähän!

Uusimmat Move-tulokset osoittavat, että vihtiläisnuorten fyysinen toimintakyky laskee. Jopa puolella nuorista fyysinen toimintakyky on haittaavalla tasolla.

Liikkumattomuus ei ole ongelma vain Vihdissä, vaan ongelma koskee kaikkia suomalaisia, aikuisia ja lapsia.

Koko päivä ei saa olla pelkkää paikalla oloa ja istumista

UKK-insitituutin johtaja Tommi Vasankari varotti Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaisten liikkumattomuus sysää yhteiskunnan polvilleen, jos ongelmaa ei kyetä ratkaisemaan. Tutkimusten ja mittausten mukaan suomalaiset liikkuvat terveytensä kannalta aivan liian vähän. Tästä seuraa paitsi inhimillistä kärsimystä kuten sairauksia ja toimintakyvyn laskua, myös iso lasku yhteiskunnalle. UKK-instituutin laskelmien mukaan liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset.

Mistä suomalaisten liikkumattomuus sitten johtuu? Tiedon puutteesta ei ainakaan luulisi olevan kyse. Jokainen peruskoulunsa käynyt varmasti tietää, että liikkua pitäisi.

Sari Sarpaneva pohtii, että taustalla voi olla esimerkiksi eri älylaitteet, jotka passivoivat ihmisiä. Myös arkiliikkuminen on vähentynyt. Korona-aikana monet oppivat tilaamaan ruokansakin kotiin, joten pakottavia syitä lähteä liikkeelle on yhä vähemmän.

Sarpaneva toivoo jokaista lisäämään toimeliaisuutta päiväänsä. Koko päivä ei saa olla pelkkää paikalla oloa ja istumista. Tärkeää on nousta ylös, liikutella kehoaan ja kiertää välillä vaikka talo ympäri.

Vihdissä on paljon monipuolisia ja maksuttomia mahdollisuuksia liikuntaan. Esimerkiksi kolmisen vuotta sitten valmistuneet Nummelan kuntoportaat ovat upea paikka monenlaisiin sykkeenkohotustreeneihin. Paikallisissa liikuntaseuroissa ja kuntokeskuksissa sekä kunnan liikuntapalveluiden järjestämissä liikuntaryhmissä on erittäin laaja kirjo liikuntamahdollisuuksia. Niistä on vara mistä valita.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja.