Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Tarja Omenainen | Viikko ilman sähköä retkitunnelmissa

Istumme uudessa kodissa keittiönpöydän ääressä led-lamppujen ja kynttilöiden valossa iltapalaa syöden. Koira syö omaa iltaruokaansa lattialla hämärän hyssyssä. Lämpimän ruoan olimme aiemmin päivällä syöneet äidilläni sekä ladanneet verkkoyhteyden reitittimen, kännykät ja läppärit. Juttelemme rauhassa syvällisiä ruokailun lomassa kiirehtimättä.

Kännykät eivät ole käsissä, eivät edes lähellä. Nekin saavat olla rauhassa omissa oloissaan. Kukaan ei halua käyttää niitä kuin todelliseen tarpeeseen. Akkua ei nyt ladata noin vain suit sait sukkelaan.

Asuimme viikon uudessa kodissamme ilman sähköä retkitunnelmissa. Sähkösopimus oli voimassa vielä vanhassa kodissa muuttohässäkän ja siivouksen ajan. Toki meillä riitti lämpöä ja lämmintä vettäkin tuli. Kokeilu oli kuitenkin mielenkiintoinen.

Mietin, että eläisimmekö jatkossakin sähköttömyyden ehdoilla.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa nousi väistämättä ajatuksiin ja myötäelin illan hämärinä hetkinä ukrainalaisten elämää sodan keskellä. Venäjä on iskenyt Ukrainassa kriittiseen infrastruktuuriin ja sähkön ja veden saanti on monissa kotitalouksissa epävarmaa.

Oli mielenkiintoista seurata toimiamme hieman ulkopuolisin silmin ja pohtia mihin kaikkeen sähköä tarvitaan, miten riippuvaisia me siitä olemme ja miten pärjäämme ilman.

Näinä korkean sähkönhinnan aikoina mietin ääneen, että eläisimmekö jatkossakin sähköttömyyden ehdoilla. Vitsillä tietty. Osin mietin vakavissani, että onko nykyaikana mahdollista elää ilman sähköä ja mitä sellainen elämäntapa vaatii. Kerrostalossa asuminen ilman sähkösopimusta onnistuu aika hyvin, kun lämmitys toimii ja lämmintä vettä tulee. Lämpimän ruoan valmistamisessa, kahvinkeitossa ja näkemisessä oli haasteita. Otsalampun valossa moni asia kyllä hoitui.

Vanhoissa taloissa omavaraisuus on rikkaus. Kamiinat lämmittävät puiden voimalla ja ruoanteko onnistuu puilla lämpiävällä liedellä. Talon kustannuksiin voi itse vaikuttaa.

Sähkötön elämä oli rauhoittavaa. Iltaisin uni tuli ajoissa luonnollisessa rytmissä päivänvalon hiipuessa, koska aktiviteetteja oli vähän. Televisio pysyi kiinni ja tietotekniikkaa käytettiin säästellen. Illalla nukkumaan mennessä saattoi mieleen tulla kirjan lukeminen, kunnes muistin kuinka hankalaa se on riittämättömässä valossa.