Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jarmo Töyräs Tuhat ja yksi lupausta

Eduskuntavaalit lähestyvät ja puolueilla on kampanjointi alkanut. Pihla Salmi, Vihdin nuorisovaltuuston puheenjohtaja, kirjoitti erinomaisen näkemyksen politiikasta, nuorten silmin katsottuna, Vihdin Uutisten kolumnissa 23.1.2023. Tätä keskustelua on hyvä jatkaa myös hieman laajemmasta näkökulmasta.

Puolueiden avaukset vaaliteemojensa ja lupaustensa suhteen ovat sanalla sanoen käsittämättömiä ja mielestäni aliarvioivat meidän äänestäjien ymmärrystä. Toinen toistaan ”raflaavampia heittoja” kuten ”Me tuomme Suomen pois EU:sta”, ”Me laitamme Suomen talouden kuntoon ensi vaalikaudella”, ”Me luomme Suomeen täystyöllisyyden”. Lisäksi rahaa luvataan kaikkeen mahdolliseen ja kun kysytään, millä tämä kaikki rahoitetaan, ei kukaan osaa tai uskalla kertoa konkreettisia toimia, vaan verhoudutaan epämääräisiin ilmauksiin harkituista ja kohdennetuista leikkauksista. Saattaapa joku nostaa esille muutaman vuorineuvoksen verotuksenkin ja luoda kuvaa, että heidän verotustaan korottamalla Suomi pelastuu, eikä muuta tarvita.

Edellä esitetyn valossa Pihla Salmen esille nostama nuorten kokemus, tunkkaisesta puoluepolitiikasta, kyllä saa vahvistusta varttuneemmaltakin väeltä. Hämmästyttää, että puolueissa ei nähdä minkäänlaista tarvetta muokata demokraattista järjestelmäämme, vaikka maailma ympärillä muuttuu ja päätöksenteon pitäisi muuttua mukana. Ainoa mikä on viime vuosina muuttunut, liittyy poliitikkojen mielipiteisiin vaikuttamiseen. Poliitikko lukee päivän iltapäivälehdestä puolueensa kannatusluvuista ja sen perusteella aletaan sitten muokata omaa ”päivän mielipidettä”.

Jos yrityksiä johdettaisiin näillä politiikan pelisäännöillä, niin Suomessa ei olisi yhtään menestyvää yritystä, olisiko edes yhtään toimivaa yritystä? Suomen kansantalous vaatii selkeitä suuntalinjoja, ei vain seuraavalle vaalikaudelle, vaan pitkälle aikavälille. Vain näin toimien Oy Suomi Ab tulee jatkossa menestymään. Puoluerajoista välittämättä tämä on uusien, demokraattisesti valittavien, kansanedustajien ymmärrettävä ja saatava toimimaan.

Kirjoittaja on talotekniikka-alalla työskentelevä perheenisä ja elinvoimaisemman Vihdin puolestapuhuja.