Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Meri-Tuuli Risti Kesätöiden positiivinen porttiteoria

Muistatko vielä ensimmäisen kesätyöpaikkasi?

Minulle se oli apteekki. Olin 15-vuotias ja juuri päässyt 9. luokalta. Muistoja: karhea valkovihreä polyesterityötakki. Kaksi numeroa liian suuri, vähintään. Käsikauppalääkkeet. Reseptilääkkeet. Kassajärjestelmän monimutkaisten koodien muistaminen ja unohtaminen. Irtomyyntinä kassaan lyötävät sidostarpeet. Neulojen ja ruiskujen myyminen. Asiakkaan rahastaminen väärin. Jännitys. Viikonlopun käteiskassan kuljettaminen pankin yösäilöön. Epävarmuuteen sekoittuva ujo ylpeys. Lopulta pieni tunne, että osaan jotakin.

Kesätöissä – niin kuin muissakin töissä – oppii työn lisäksi aina jotakin myös itsestään. Voi löytää kipinän ja toisaalta on arvokasta oppia myös, mitä ei halua tehdä. Minusta ei apteekkialan työntekijää tullut, kiinnostus vei myöhemmin muualle. Siellä saatua työkokemusta arvostettiin kuitenkin paljon, kun hain seuraavia työpaikkoja. Se oli päänavaus työelämään, portti eteenpäin.

Apteekin paikan sain vanhanaikaisesti, ilman hakemusta menemällä paikanpäälle. Annoin kopion koulutodistuksesta ja kerroin, että olen saanut kesätyösetelin. Kesätyöseteleitä jaetaan Vihdin kunnassa tänäkin vuonna. Niistä valtaosa on jo jaettukin vihtiläisille ja Vihdissä toimiville työnantajille, jotka palkkaavat vihtiläisiä nuoria. Seteleillä tuetaan myös Ukrainasta sotaa paenneiden, Vihdissä asuvien nuorten työllistymistä.

Töiden hakeminen on aina vähän jännittävää - siihen liittyy epäonnistumisen ja torjutuksi tulemisen riski. Ja tietysti myös riski siihen, että onnistuu, saakin hakemansa paikan ja joutuu uuden eteen. Joskus kesätöiden saaminen voi olla pienestä kiinni; hakemustekstistä, kesätyösetelistä, kulkumahdollisuuksista, tuesta ja rohkaisusta.

Koitetaan siis nuorten läheisinä, kesätyönantajina ja heidän kanssa työskentelevinä ammattilaisina muistaa, miltä tuntui pukea ensimmäinen työtakki päälle ja autetaan heitä kesätöiden hakemisessa ja aloittamisessa. Monelle se on elämän ensimmäinen kosketus työelämään, niin hakemisen kuin työkokemuksen puolesta. Mitä apua sinä olisit kaivannut?

Kirjoittaja on Vihdin vs. nuorisopäällikkö.