Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jarmo Töyräs Puuttuminen on välittämistä

Vihdissäkin keskustellaan paljon nuorison mopoilusta ja sen aiheuttamista vaaratilanteista ja häiriöistä. Mopot ja niiden ”rassaaminen” on vuosikymmenien ajan ollut nuorten harrastus. Ennen se oli vahvasti ”poikien hommaa” mutta tänä päivänä yhtä lailla tyttöjen harrastus. Mopoilu onkin Vihdin kaltaisessa kunnassa nuorille hyvä ja hauska tapa liikkua kavereiden luokse, harrastuksiin ja kuka minnekin. Syytä on kuitenkin muistaa yhteiset pelisäännöt mopoillessa: liikennesäännöt.

Nummelan Kilta on nyt kahtena vuonna järjestänyt nuorille ja heidän vanhemmilleen suunnatun mopoiluaiheisen luentosarjan teemalla ”Mopo- ja turvallisuuskulttuurin edistäminen”. Aihe on nuoria kiinnostanut – ehkä osin siksikin, että tapahtuma on järjestetty kouluaikana. Mutta kyse ei ole ollut vain ”osallistumispakosta”, sillä tilaisuudet ovat herättäneet paljon kysymyksiä ja asioita on pohdittu tilaisuuksien jälkeenkin. Nuoret ovat myös rohkeasti tulleet kysymään järjestäjiltä haastaviakin kysymyksiä.

Se mikä huolestuttaa on nuorten vanhempien osuus! Nyt kevään tapahtumiin osallistui 310 nuorta mutta vanhemmille tarkoitettuun vanhempainiltaan vain 4 vanhempaa? Meidän vanhempien tehtävä on tukea omia lapsiamme, ja se edellyttää, että olemme kiinnostuneita heidän asioistaan. Tämä mopoasia on vain yksi esimerkki, onko sama tilanne muissakin asioissa?

Nuorten stressaantuminen ja mielenterveysongelmat ovat meillä, maailman onnellisimmassa maassa, valitettavasti kovassa kasvussa. Paineet nuoria kohtaan ovat hektisessä yhteiskunnassamme kasvaneet ja kasvavat jatkuvasti. Tämän päivän nuoret tietävät asioista paljon, ja tarvittaessa tietoa löytyy lisää internetin ihmeellisestä maailmasta. Tämän varaan emme kuitenkaan voi kaikkea jättää. Nuoret tarvitsevat myös tukea ja elämänkokemusta asioiden pohdintaan. Me vanhemmat olemme toivottavasti jotain elämämme aikana oppineet ja tätä kokemusta meidän pitää välittää.

En osaltani enempää ala vanhempia neuvomaan – totean vain Killan tilaisuuksien suojelijan, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen sanoin: ”Puuttuminen on välittämistä.” Se on meidän vanhempien tehtävä.

Kirjoittaja on talotekniikka-alalla työskentelevä perheenisä ja elinvoimaisemman Vihdin puolestapuhuja.