Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

In memoriam | Maija Niklander oli Vihdin Maanpuolustusnaisten aktiivi

Kuusilapsisen siirtokarjalaisen maanviljelijäperheen toiseksi vanhimmaksi Maija syntyi 24.3.1946 Helsingissä ja kuoli 20.1.2023 saattohoidossa kotonaan Vihdissä. Koulunsa hän kävi kotitilalta käsin Akaalla – Toijalassa.

Reipasotteisena nuorena hän koulun hiihtokilpailuissa tavoitti usein sarjassaan ykkössijan, kerran vain yhden sauvan varassa kun toinen matkan puolivälissä katkesi.

Perheen neljästä tytöstä hän ainoana opetteli ajamaan mopolla kohta kun ikä sen salli. Mopopoilu ei tiettävästi ollut tuon ajan tytöillä kovin tavallinen harrastus. Myöhemmällä iällä hän innostui itsepuolustuksesta ja suoritti vuonn 1996 Reserviläisurheiluliiton järjestämän 32 harjoitustuntia sisältävän itsepuolustuskurssin. Harjoitukset läpäisseille myönnettiin itsepuolustuksen opettajan pätevyys.

Ammattiopinnot Maija suoritti Helsingissä ja sai päätteeksi lvi-teknikon paperit kouraansa.

Pääosa työvuosista kertyi alan teollisuudessa. Siellä hänen tehtäväkseen valikoitui teollisuuspuhaltimien suunnittelu. Työhönsä Maija suhtautui innostuksella, jonka mainingit kantoivat kotiin saakka. Kun hän työpaikallaan istuutui piirustuslaudan ääreen tuotti tussikynänsä koneenrakennekuvia, jotka tarkkuudessaan ja kauneudessaan olivat teknisen piirtämisen taideteoksia.

Kuvataidetta syntyi kodin ja lähipiirin iloksi. Etevyys neulomisen alalla näyttäytyi taidokkaina myssyinä, pipoina, kaulureina, joiden omaperäinen koristekuviointi kumpusi tekijänsä mielikuvituksen taikapiiristä. Suomen kirjakieli oli Maijalla hallussa, kannatti kysyä, jos itselle tuli ongelmia kielen suhteen.

Teknikko Maija Mero ja lääkäri Seppo Niklander vihittiin avioliittoon Roihuvuoren kirkossa Helsingissä vuonna 1976. Yhteistä elämänpolkua kuljettiin 44 vuotta Maijan kuolemaan saakka. Vakava sairaus voitti, mutta ei pystynyt sitkeätä karjalaistyttöä murtamaan.

Pariskunta muutti pientaloon Vihdin Salmin kylään vaiheittain 70 – 80 lukujen vaihteessa. Yhteisiin harrastuksiin kuului kirjallisuus. Vihdin Kirkonkylän kirjaston lukupiirin kokoontumisiin he ottivat osaa vuosikausia. Päivölän jokavuotiset kirjallisuuspäivät Nummelassa olivat mieluisa osallistumiskohde.

Jousikvartetti Meta 4 on konsertoinut Vihdissä useita kertoja. Seppo ja Maija olivat kuulemassa klassista ohjelmistoa sekä Vihdin museossa että Nummelan kirkossa vuosikymmenen vaihteessa. Muusikot päästivät soittimistaan valloilleen poikkeuksellisesti seisaallaan soittaen mahtavan äänien aallokon, mikä joko täytti tilan tahi välillä hiipui suloiseksi kuiskeeksi. Kun myrsky oli ylimmillään voiman käyttö näytti siltä, että soittimien jouset ja kielet voisivat särkyä vaikkapa vihtiläissyntyisen alttoviulistin kiihkeässä vedossa. Leos Janacekin intohimoisen jousikvarteton viimeisten sävelien sammuessa saattoi kuulijasta ehkä tuntua, että kannatti elää tämän kuullakseen. Näin ainakin Maija tuumaili konsertin jälkeen Nummelan keväisessä iltahämärässä. Kiertueen jäljellä olevia konsertteja pariskunta seurasi aina Hankoon asti. Kaikki tämä vahvisti yhteistä harrastusta musiikin alalla.

Maija oli vilkas ja sanavalmis, toimissaan nopsa, arvomaailmaltaan konservatiivinen. Läheisen näkökulmasta hän näyttäytyi aina ja loppuun saakka kerta kaikkiaan rakastettavana.

Muutto Vihtiin teki uuden harrastuksen mahdolliseksi entisten rinnalle; liittymisen ja osallistumisen Vihdin Maanpuolustusnaisten toimintaan.

Vihdin Maanpuolustusnaiset muistavat Maijan aina yhdistyksen lipun ja standaarin suunnittelijana. Vuoden 2003 helmikuusta on ”Valmiina lähtöön” lippu osallistunut sini-valkoisiin isänmaallisiin tilaisuuksiin.

Vuonna 2003 Vihdin Maanpuolustusnaiset ry oli toiminut 40 vuotta. Jo vuotta aiemmin virisi ajatus oman lipun saamisesta 40-vuotisjuhliin mennessä. Ajatusta ryhtyi toteuttamaan maanpuolustusnaisten hallituksen jäsen Maija Niklander, joka vastasi lipun suunnittelusta ja valvoi yhdessä hallituksen jäsenten kanssa lipun valmistusvaiheita.

Lipun vihkimis- ja naulausjuhla pidettiin Vihdin seurakuntatalolla 2.2.2003. Lipun vihki kirkkoherra Pertti Sistonen ja ensimmäisen naulan naputti Uudenmaan Sotilasläänin komentaja eversti Jarmo Myyrä.

Vihdin Maanpuolustusnaisten mottona on ”Topakasti arjen turvallisuuden puolesta”. Tämän arvopohjan Maija on jakanut kanssamme lähes 30 vuoden ajan ensin vuodesta 1995 Vihdin Reservinupseerien naiset ry:n sittemmin Vihdin Maanpuolustusnaisten sekä Maanpuolustusnaisten liiton Uudenmaan piirin aktiivisena jäsenenä.

Tänä vuonna 2023 yhdistyksen juhliessa 60-vuotista toimintaansa Maija muistetaan mm Syndalenin leirikeskuksen muonitus- ja majoitustiimistä. Siellä tavaramerkkimme kenttäkeittimessä haudutettu hernekeitto ja kanttiinin munkit ja kahvi tekivät kauppansa. Kanttiinitoiminnan tuotto lahjoitettiin sotiemme veteraanien vihtiläisille järjestöille.

Reserviläisten ohella koulutusta akuuttien kriisitilanteiden varalle jaettiin myös avustaville maanpuolustusnaisille, ampumaradallakin harjoiteltiin useaan otteeseen.

Linja-autoretkillämme varuskunta- ja kulttuurikohteisiin Maijan hauskat arpajaiset kevensivät ajomatkoilla asiapitoista ohjelmaa.

Maanpuolustusnaiset kunnioittavat Maijan muistoa nimikkovirtensä 581 säkeistön 4 ajankohtaisin sanoin:

”Rukoilemme rauhaa

myös koko maailmaan

että kaikki kansat

pian saavat isänmaan

Sinä Herra saatat

mielet avartaa, että ymmärrämme

on yhtä koko maa”

Seppo Niklander, Puoliso

Sari Havukorpi, Vihdin Maanpuolustusnaiset ry