Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vihdin seurakunta suojeli Papinsaaren – sääksen pesäpuu on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu

Eletään heinäkuuta 2021. Hiidenveden ainutlaatuiset maisemat metsineen ja saarineen ovat haltioineet meidät. Papinsaaren kohdalla kuulemme kimakkaa ääntä ja taivaalle ilmestyy suurikokoinen lintu, sääksi. Pian syy terävälle varoitusäänelle selviää. Näemme Papinsaaressa pesän ja pysähdymme veneellä kauemmas järvelle tarkkailemaan tilannetta. Emo rauhoittuu ja laskeutuu pesälle. Pesästä nousee kaksi pientä päätä, jotka ojentuvat kohti emoa. Myöhemmin kesällä saimme kohdata tämän taitavan petolinnun kalastamassa ja seuraamassa jälkikasvunsa ensilentoharjoituksia. Näistä tapahtumista kumpusi aloite Papinsaaren pysyvän suojelun edistämiseksi.

Papinsaaresta on sääksen pesätietoja vuodesta 2006 asti. Sääksen pesäpuu on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu. Hiidenvedeltä löytyvät sääkselle runsaat kalavedet sekä rauhallinen pesäpaikka ja sopivan korkea, suojaisa pesäpuu Papinsaaresta. Sääkset solmivat elinikäisen parisuhteen, ja poikaset kehittyvät lentokykyisiksi kahdessa kuukaudessa. Euroopan sääkset talvehtivat Afrikassa ja naaraan lähtiessä jo elokuun alussa muuttomatkalle, koiras jää huolehtimaan poikasista ennen varsinaista päämuuttoa. Suuret petolinnut kuten sääksi ovat herkkiä pesimäaikana ja suositeltavaa on rauhoittaa pesäpaikka ajalle 15.4.–31.7. Häiriön sattuessa lintu nousee pesältä ja samalla munat, poikaset altistuvat muiden lintujen hyökkäyksille. Suomessa rengastetun sääksen ikäennätys on 27 vuotta.

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO yhdistää metsien monimuotoisuuden suojelun sekä virkistys- että talouskäytön. METSO edistää mahdollisuuksia luontoharrastuksiin ja suojelualueita voidaan hyödyntää luontokasvatuksessa. Papinsaaren 11 000 hehtaarin metsäalueen liittäminen METSO-suojeluohjelmaan tarkoittaa Vihdin seurakunnalle maan omistusoikeuden säilymistä, mutta metsä rauhoitetaan pysyvästi ja alueelle perustetaan yksityinen luonnonsuojelualue. Suojelusta maksetaan korvaus ja korvaus perustuu puuston arvoon.

Papinsaaressa on koskematonta puustoa, joka suo otolliset olosuhteet monille uhanalaisille eliölajeille. Lajistollisesti sekä iäkkään puuston ja lahopuun määrä sekä rehevien rantalehtojen vuoksi saari on todellinen luontohelmi. Papinsaaren suojelu on hieno ympäristöteko ja tärkeä investointi tulevaisuuteen, jota seurakuntalaiset ja kuntalaiset varmasti arvostavat. KIITOS Vihdin seurakunta, arvokasta suojelutyötä tekevä linturengastaja sekä aloitteen allekirjoittaneet. Ilman teitä Papinsaaren suojelu ei olisi ollut mahdollista. Osallisuus syntyy kohtaamisesta, ja ainoastaan aito kuunteleminen luo osallisuutta.

Kirkkoherra Pekka Valkeapää lausui viisaasti Suomen itsenäisyyspäivänä 2022: ”Hyvyys on elollisen ja elottoman luonnon näkemistä arvokkaana sinällään ilman hyödyntämistä ja välineellistämistä. Ne päivät ovat käsillä, jolloin luontoa suojelevista teoista maksetaan enemmän kuin luontoa hyödyntävistä teoista. Vapaasti kasvava aarnimetsä on silloin arvokkaampi kuin sileäksi hakattu metsä.”

Jos muutoksen myötätuulet puhaltavat Vihdissä, niin onni on ollut myöden ja varjelusta myös Papinsaaren sääksien 7 000 kilometrin muuttomatkalla. Paikkauskollisina lintuina, huhtikuussa tänne takaisin palaava sääksipari, on jo rantautunut kotipesälleen. Suojeltuun Papinsaareen.

Kirjoittaja on Vihdin kirkonkylältä.