Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vihdin uimahalli ja maauimala -hanke – jos molemmat toteutetaan, niin ne pitää myös rakentaa vierekkäin

Nummelan uimahallille on annettu elinkaarta vielä noin 6–10 vuotta, Leevi Pursiainen kirjoittaa.

Vihdin kunnan uimahalli ja maauimala hankkeista on puhuttu ja kirjoiteltu sekä tehty aloitteita ja tullaan vielä varmaankin tekemään ja parhaillaankin on menossa kuntalaisaloite uimahallista. Molemmat hankkeet ovat hyviä ja tarpeellisia niin vetovoiman kuin pitovoiman suhteen, mutta niiden ajankohta täytyy hyvissä ajoin tarkkaan harkita ja suunnitella. Kannatan itse molempia hankkeita, mutta kunnalla täytyy olla varaa myös toteuttaa ne.

Kunnanhallitus teki reilu vuosi sitten päätöksen, ettei pelkkää maauimalahanketta kyseisellä erittäin nopealla aikataululla ja pelkästään maauimala suunnitelmilla viedä eteenpäin toteutukseen. Se olisi myös vaikeuttanut myöhemmin uimahallin toteutuksen maauimalan viereen.

Pidin maauimala-uimahalli aiheesta kunnanvaltuustossa ryhmäpuheenvuoron 28.3.2022. Puheessani toin esille seikkoja, jotka ovat piinanneet monia Vihdin hankkeita; liian kiire aikataulu, sekä suunnitelmat, jotka eivät ole valmiita, kun jo ryhdytään rakentamaan. Pidin myös ehdottoman tärkeänä seikkaa, että jos molemmat halutaan toteuttaa, on ne myös suunniteltava yhtä aikaa ja hyvissä ajoin valmiiksi saakka ennen rakentamisen aloittamista. Myös paikka, johon ne sijoitetaan, täytyy olla valmiiksi suunniteltu. Samaisessa ryhmäpuheessa esitin myös, että investointityöryhmä ottaa maauimala-uimahallin sekä niiden sijoituspaikan investointiohjelmaan.

Mahdollista Microsoftin datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen.

Edellä mainittujen lisäksi oli myös yksi merkittävä syy, joka vaikutti siihen, ettei maauimala hanke edennyt ja josta emme voineet ja saaneet puhua julkisuudessa; on Microsoftin hanke.

Microsoftin hukkalämmön hyödyntäminen tulee olemaan niin uimahallin kuin maauimalankin lämmityksen suunnitelmissa. Hukkalämpöä tulee niin paljon, että sillä saataisiin lämmitettyä noin neljä Vihtiä. Silloin ei ollut vielä Microsoftin lupaa hankkeen julkaisulle ja hanke oli muutenkin vielä liian kesken. Hukkalämmöllä on mahdollisuus pitää maauimalaa auki vaikka läpi vuoden.

Nummelan uimahallille on annettu elinkaarta vielä noin 6–10 vuotta, ja se on ollut jo toista vuotta keskusteluissa myös investointityöryhmässä, jossa on todettu sen tarpeellisuus ja tulee olemaan tulevien vuosien tarkemmassa ohjelmassa, jossa on mukana myös maauimala.

Se, millä aikataululla ja millä kokonaisuudella hanke toteutetaan, on oma lukunsa. Kuitenkin molempien, uimahallin ja maauimalan suunnitelmat pitää tehdä yhtä aikaa. Jos päädytään siihen, että molemmat toteutetaan, niin ne pitää myös rakentaa vierekkäin, sillä silloin saadaan hyödyt niin henkilöstön kuin sosiaalitilojen suhteen, joka säästää kunnan varoja. Myös mahdollinen yhtäaikainen suunnittelu ja yhtäaikainen rakentaminen tuo synergia etuja säästäen kustannuksia.

Hyvää loppukevättä, uimahallia ja maauimalaa odotellen!

Kirjoittaja on Vihdin kunnanhallituksen puheenjohtaja.