Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pihla Salmi Oi nuoruuden kesä, tuo suorittamisen jatkoaika

Näin kesäloman kynnyksellä olen havahtunut siihen, että niin kutsuttu tuleva lomani vaikuttaa loputtomalta tehtävälistalta. Pitäisi käydä töissä, lukea ylioppilaskokeisiin ja siivota ne vaatekaapit, joita arjen keskellä ei ole jaksanut. Kavereitakin tulisi nähdä ja vielä vähän reissatakin. Unohtuikohan jotain? Ai niin, rentoutuminen! Ehkä sen ehtii tekemään juhannusviikolla tai viikonloppuna ennen koulun alkua.

Sivistyssanakirjassa loma määritellään näin: “Pitkähkö yhtenäinen lepokausi uurastuksen vastapainona”. Omaa lomaani vastaisi kuitenkin paremmin kuvailu: ”Pitkähkö yhtenäinen uurastuskausi sen oikean uurastuksen vastapainona”. Enkä usko olevani ainoa ihminen, joka on käsittänyt loman tarkoituksen yhtä hyvin kuin kaksivuotias derivaatat.

Olemme jo kyllästymiseen asti kuulleet puhuttavan nykypäivän suoritusyhteiskunnasta, mutta mielestäni täydellinen konkretian esimerkki tästä on juuri loman merkityksen muuttuminen. Etenkin nuorille, joilla on paineet kerryttää kokemusta työelämästä ja samalla paineet opiskelujen sujumisesta, kesästä tulee helposti suorittamisen aikaa. Tämän kanssa ristiriitaan ajautuu kuitenkin glamorisoitu mielikuva nuoruuden kesistä, jotka kuuleman mukaan ovat sitä ihmisen parasta aikaa. Samalla pitäisi sekä suorittaa niska hiessä että juoksennella kukkaniityllä kuin villivarsa konsanaan. Ei ihme, että pieni stressinpoikanen alkaa tässä kohtaa kurtistamaan otsaviivoja.

Toki uskon ja toivon löytyvän niitäkin nuoria, jotka eivät yhtä rutiininomaisesti yritä suorittaa loma-aikaa yhteiskunnan normien mukaisesti. Kesätyöt itsessään eivät myöskään ole vain nykyajan suorituskulttuurin luoma rasitustekijä, vaan hieno mahdollisuus löytää jopa inspiraatio omalle tulevaisuuden uravalinnalle. Jos kuitenkin pyrkii tekemään kaiken mahdollisen yhden kesän aikana, saattaa muuri tulla vastaan kokeneimmallekin oravanpyörässä juoksijalle. Haastankin täten itseni ja kaikki muut ylitunnolliset suorittajat kesällä pysähtymään hetkeksi muistelemaan suomen kielen sivistyssanakirjaa.

Kirjoittaja on Vihdin nuorisovaltuuston puheenjohtaja.