Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Tarja Omenainen Nummelassa moni asia on muuttunut

Asuin Nummelassa alakouluikäisestä aina siihen asti kunnes valmistuin vuonna 1985 ylioppilaaksi Vihdin lukiosta, joka tuolloin oli Vihdin kirkonkylässä. Silloin kirkonkylässä sijaitsi Vihdin koko hallinnollinen keskus kunnantaloineen. Nummelalaiset lukiolaiset kulkivat bussilla kymmenen kilometrin päähän opiskelemaan. Sittemmin asetelma on kääntynyt päälaelleen ja niin lukio kuin Vihdin virastotalo ja moni muu asia, kuten terveysasema, löytyy vain Nummelasta.

Lukion jälkeen muutin Helsinkiin opiskelemaan ja päätin etten koskaan muuta takaisin Nummelaan, joka tuntui silloin nuoresta varsinaiselta käpykylältä paikkakuntana. Vuonna 2006 ääni kellossa oli muuttunut ja Nummela tuntui turvalliselta paikalta muuttaa asumaan kahden taaperoikäisen lapsen kanssa.

Sidoimme hiehot tolppiin odottamaan kauppareissun ajaksi.

Olin käynyt Nummelassa vuosien aikana toki usein, sillä vanhempani asuivat yhä Nummelassa. Paluumuuttajana katsoin Nummelaa tarkemmin. Irrallisen oloisesta syrjäkylämäisestä paikasta oli kehittynyt taajama, josta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut. Vihdin kirkonkylän idyllinen maalaismaisema oli ennallaan, mutta palvelut olivat karanneet Nummelaan.

Lapsuuden muistot löivät läpi. Muistin miten kunnan jätevedet johdettiin käsittelemättömänä suoraan Enäjärveen. Lapsena oli jännää mennä katsomaan betonista putkea, josta liete kulki järveen. No, 70-luvulla ei paremmasta tiedetty. Enäjärveä on sittemmin kunnostettu aktiivisesti 90-luvulta lähtien ja järven tila onkin kohentunut.

Lapsena kuljetimme narussa erään maatilan hiehoja Nummelan keskustaan siskon kanssa. Suuntasimme Auran kauppaan ja sidoimme hiehot tolppiin odottamaan kauppareissun ajaksi. Aivan luvallisilla teillä emme olleet, mutta kun ei niitä koiriakaan kotona ollut. Nykyään paikalla on huonekaluliike ja liikuntakeskus. Hiehoja ei ole näkynyt.

Vison talo sijaitsi aikanaan Nummelan keskustassa. Rakennuksen tiloissa oli myöhemmin kunnan nuorisotila, joissa aikaa vietettiin muiden nuorten kanssa. Samalle paikalle ja siitä eteenpäin Veikko Hellen torille pystytetään Nummela-päivän myyntikojut. Nummelan keskusta-alue on tapahtumapaikkana 27.5. Yksi tapahtuman pääjärjestäjistä on Nummelan Kilta, jossa omakin isä oli aikanaan aktiivinen.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Länsi-Uusimaan toimittaja.