Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Leena Tiitto Merkityksellinen tunnejälki

Kohtaamisessa jätämme tunnejäljen. Ajattelumme ja tunteemme vaikuttavat toimintaamme, käyttäytymiseemme. Minkälaisen tunnejäljen sinä tai minä jätämme? Mitä tuomme saapuessamme paikalle tai jätämme lähtiessämme paikalta? Positiivinen tai negatiivinen asenne ja käytös heijastuvat toisiin. Kumpaa haluamme – positiivisen asenteen ja käytöksen ruokkiminen saa aikaan hyvää tunnejälkeä. Mitä voimme tehdä turvallisuuden tunteen lisäämiseksi? Vapauttavaa ja rakentavaa on olla rehellinen itselleen, omille tunteilleen, jolloin on helpompaa kohdella eettisesti ja inhimillisesti.

Syventämällä yhteyttä itseemme opimme ja ymmärrämme inhimillisiä tunteitamme, joita ovat ilo, viha, suru, pelko, rakkaus ja yllätys. Tunnetaidot ovat kykyä havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteitaan, joten ne muodostavat perustan hyvälle itsetuntemukselle ja mielenterveydelle. Omien tunteiden näkeminen ja ymmärtäminen auttavat hahmottamaan toisten tunteita, mikä on osa vuorovaikutustilanteita, toimimista. Kohtaamisessa kuuntelemme - tulemme kuulluksi, näemme - tulemme nähdyksi ja ymmärrämme - tulemme ymmärretyksi. Löydämme itseämme hyväksymisen kautta. Aito kohtaaminen on avointa, tasavertaista, merkityksellistä vuorovaikutusta, dialogia.

Tunnetaitoja ja tunneälyä voidaan kasvattaa. Huomioidaan tunteita: mitä ne meille kertovat, miten ne tuntuvat kehossa, mikä helpottaa tunteiden käsittelyä. Rentoutuminen on tärkeä keino tunnetaitojen oppimiseen, olemiseen, nauttimiseen ja iloitsemiseen. Jännittyneenä ja stressaantuneena on haastavampaa. Voidaan havainnoida ja tunnistaa jännitystä ja rentoutta kokemalla, tutkimalla ja harjoittelemalla arjen tilanteissa. Puhutaan, kirjoitetaan, piirretään tai maalataan. Rakennetaan, lauletaan, soitetaan, liikutaan ja ollaan.

Arvostetaan itseämme ja toisiamme, jolloin myötätunto, empatiakyky ja ymmärrys itsestä ja toisista lisääntyvät. Aikuisen tunnetaitojen ja mallin merkitys on suuri lapselle ja nuorelle. Tunnejälki syntyy kokemuksista. Sallitaan vaikeitakin tunteita, joten annetaan aikaa, tilaa ja rauhaa tunteiden tunnistamiselle, ilmaisulle, kokemiselle, käsittelylle. Edetään askel kerrallaan. Aika muovaa meitä. Vihtiläiset, jätetään hyviä tunnejälkiä!

Kirjoittaja on MIELI Vihdin mielenterveys ry:n kriisikeskusjohtaja.