Männikön kuuset tulivat esille elokuussa 2021, kun Vihdin kunta merkitsi alueen leikkikenttien kaikki kuuset kaadettaviksi ilman tutkimuksia.
Kuntaan tuotiin selkeästi esille, että kuuset eivät ole vaarallisia vaan käyttäjät haluavat vaalia niitä sekä kuusien tärkeydestä alueiden varjostajina ja satumetsän tunnelman tuojina. Siinä missä perheen pienimmäisenkin oli turvallista, viileää uinahtaa kuusen tuuheiden havujen suojassa, oravaperheen seuraaminen vehreässä latvuksessa oli isommillekin mukavaa seurattavaa ja hyvää luontokasvatusta.
Kuuset saivat olla rauhassa talveen 2023 asti kunnes kunta keksi ne yhtäkkiä kaataa. Kunnasta kerrottiin, että kuuset kaatuivat 27.2., ja että puut olivat "läpimätiä". Ensin Vihdin kunta ei tiennyt, milloin puut kaadettiin ja edelleen on epäselvää, kuka ne kaatoi. Ilman maisematyölupaa, vailla perusteellisia tutkimuksia sekä osallistamatta kuntalaisia, asukkaita ja käyttäjiä. Syksyllä 2021 maisematyölupa luvattiin hakea, ja nyt kunta vaikenee kaadon yksityiskohdista.
Kunnan sivuilla todetaan, että yhdenkin puun kaataminen asemakaava-alueella saattaa olla luvanvarainen toimenpide. 100-vuotiaan järeän kuusen kaataminen, puu joka toimi olennaisena maisemapuuna sekä toinen eheä 60-vuotias kuusi. "Puilla ja pensailla on oma tarkoituksensa viheralueilla. Niiden tehtävänä on luoda viihtyisyyttä mutta myös estää säiden ääri-ilmiöiden haittavaikutuksia. Isot puut luovat varjoja kuumina kesäpäivinä ja pensaat sekä ns. risukot toimivat lintujen sekä eläinten suojana.", Vihdin kunta kertoo kotisivuillaan.
Kunnan mukaan: "Vaarallisia puita eivät ole puut, jotka ovat kelottuneet, niistä puuttuu osia (jos ne eivät roiku ja aiheuta putoamisvaaraa) tai kasvavat vinossa. Luonto on rikas ja siihen kuuluu myös erinäköisiä puita. Puutteet puussa ei tee siitä automaattisesti vaarallista puuta. Myöskään pystyyn kuolleet puut pääsääntöisesti malttavat odottaa kaatajaansa. Ja kaikkia pystyyn kuolleita ei tarvitse edes kaataa, mutta riskiä ympäristöön pitää seurata."
Ympäristölautakunnan hyväksymässä maisematyölupaohjeessa painotetaan, että maisematyölupa tarvitaan asemakaava-alueella, jos puiden kaato aiheuttaa olennaisen muutoksen maisemaan. Lupa tulee hakea myös, jos puiden kaatoa suoritetaan useana peräkkäisenä vuotena. Jos "puu on kuollut, pahasti vioittunut tai erityisen sairas, jolloin sen voi poistaa turvallisuutta uhkaavana tekijänä. Puun vaarallisuus on pystyttävä todistamaan jälkeenpäin." Männiköstä on kaadettu puita aiemminkin, yhteensä kahdeksan isoa kuusta, joista neljässä kannossa ei ole nähtävissä 'vikaa' tai 'sairautta'.
STUK on julkaissut jo vuonna 2017 yhdessä muiden pohjoismaisten säteilyturvallisuusviranomaisten kanssa kannanoton, jolla halutaan vaikuttaa siihen, että lapsille on ulkoilu- ja leikkialueilla tarjolla tarpeeksi varjopaikkoja. Varjossa auringon UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin suorassa auringonpaisteessa. Lapsille pitäisi olla tarjolla sekä aurinkoisia että varjoisia ulkoilualueita.
Kun Vihdin kunta luottaa kuntalaiset jyräävään toimintatapaansa, saa ympäristölautakunta jälleen tarkastelun alle kunnan omavaltaisen toimintakulttuurin aikaansaannoksia. Kunnalle onkin syytä lähettää vahvempi viesti: Näin ei voida toimia! Lasten leikkikentän laidalla oleva pieni metsikkö on avattu vaaralliseksi tuulille, paahteelle ja kuivuudelle. 'Kerralla kuntoon', jossa terveetkin puut kaadetaan. Ilman lupaa.