"Junat voisivat pahimmassa tapauksessa jäädä jumiin mäkiin" – Tärinäjunille ei tule lisää nopeusrajoituksia Vihdin alueella

Lohjan asemalla asuvat Armi ja Leo Karilahti tuulettivat riemusta keskiviikkona kuullessaan, että tärinäjunien nopeusrajoitusalue lähtee liikkeelle jo Perttilästä. -Vihdoin yöunet ilman heräämistä hirveään tärinään. Jukka Nurmilaakso

Vesa Valtonen

Väylä on tehnyt lausuntokierroksen päätyttyä päätökset raskaan junaliikenteen uusista nopeusrajoituksista Lohjan ja Vihdin alueilla.

Rajoitukset tulevat voimaan 29. maaliskuuta. Vihdissä muutoksia alkuperäisiin rajoitusalueisiin ei tullut. Sen sijaan Lohjalla rajoitusalue pitenee tuntuvasti.

– Nyt jää hieman epäselväksi mikä tulee olemaan lopullinen vaikutus tärinään Vihdin alueella Väyläviraston joutuessa ”taiteilemaan” kuntien ja liikennöitsijöiden välillä, Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola kommentoi.

– Toivon kuitenkin tämän ratkaisevan juniin liittyneet häiriöt. Olen iloinen, että tärinämittauksia jatketaan, jotta toimenpiteiden vaikuttavuudesta voidaan varmistua.

Eerola muistuttaa, että useissa yhteydenotoissa on tullut esille kuntalaisten huoli tärinän tekemistä vaurioista kuntalaisten omaisuuteen ja tämä on Väylän antamassa tiedotteessa sivuutettu.

– Mikäli tosiasiallisia vaurioita on syntynyt rakennuksille, tulisi mielestäni näiden osalta olla yhteydessä Väylävirastoon, Eerola toteaa.

– Kun rajoitusalue aikaisemmin oli Lohjalla yhteensä noin 4,5 kilometriä, se pitenee nyt noin 9,5 kilometriin, Väylän rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin kertoo.

Asumisviihtyvyyttä häiritsevää tärinää aiheuttavat Venäjältä Koverhariin matkaavat raskaat hiilijunat. Tavarajunien normaali nopeus kuormattuna on 60–70 kilometriä tunnissa. Nyt nopeusrajoitus laskee 50 kilometriin tunnissa.

– Rajoitus on voimassa toistaiseksi.

Lohjalla uusi nopeusrajoitusalue alkaa Perttilästä ja jatkuu yhtenäisesti kahdeksan kilometrin matkan aina Gunnarlaan asti. Rajoitusalue päättyy Salpausselänkadun ja Gunnarlankadun risteyksen kohdalla.

Toinen, noin 1,5 kilometrin rajoitusalue on Braskin alueella. Se alkaa ennen valtatie 25:n alitusta ja päättyy Auliksenkujan ja Pohjatien risteykseen.

Markku Nummelin muistuttaa, että vaikka rajoitus alkaa Perttilässä, se rauhoittaa myös Muijalan asuinalueen.

– Junat jarruttavat jo Muijalaan tultaessa.

Vihtiin muutoksia aiempaan kilometrin rajoitusosuuteen ei tullut, vaikka kunnassa sitä toivottiin.

– Ongelma Vihdissä ovat mäkiset osuudet. VR oli sitä mieltä, että junat voisivat pahimmassa tapauksessa jäädä jumiin mäkiin.

Nummelin korostaa kuitenkin, että esimerkiksi Lohjan lausunnolla oli merkitystä.

– Ehdottomasti.

Rajoitukset astuvat voimaan 29. maaliskuuta, jolloin kaikkien tavarajunien uudet aikataulut astuvat voimaan.

– Nopeusrajoituksen muuttaminen jossakin vaikuttaa kaikkeen tavaraliikenteeseen.

Väylä jatkaa tärinämittauksia.

– Koeajojen perusteella nopeuden pudottaminen 50 kilometriin tunnissa vähentää tärinää merkittävästi, mutta haluamme myös seurantatietoa.

Venäjältä Hankorataa pitkin Koverhariin liikennöivät hiilijunat ovat aiheuttaneet häiritsevää tärinää.

Väylä aloitti tärinästä tulleiden valitusten vuoksi tärinämittaukset Lohjalla ja Vihdissä loppuvuodesta.

Mittausten perusteella Väylä teki esityksensä tärinän vähentämiseksi.

Rajoitusalueet suunniteltiin huomioiden asukastiheys alle 300 metrin etäisyydellä radasta, maapohja sekä radan liikennöitävyys.

Rajoitukset koskevat yli 3000 tonnin painoisia junia.

Ennen rajoitusten asettamista Väylä päätti kuulla liikennöitsijöitä ja kuntia.

Nyt päätetyt rajoitukset tulevat voimaan 29. maaliskuuta, kun säännöllisen liikenteen aikataulut muuttuvat.

Lohjalla rajoitusalue on kahdessa osassa 9,5 kilometriä. Vihdin Nummelassa ja Ojakkalassa rajoitusalue on kilometrin pituinen.

Rajoitus alkaa, kun junan veturi saapuu rajoitusalueelle ja päättyy, kun viimeinen vaunu poistuu rajoitusalueelta.

Jukka Nurmilaakso

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.