Tänään on 112-päivä: Miten ehkäistä vaaroja ja kuinka toimia palotilanteessa?

Kati Sinervä ja Silvija Budaviciute esittelivät Eläkeliiton Vihdin yhdistyksen kuukausitapaamisessa laitetta, jolla palovaroittimen patterit saadaan kiinni katon sijasta alas seinään, josta ne ovat helposti vaihdettavissa. - Apuvälineet auttavat siinä, että ihminen pystyy tekemään mahdollisimman paljon turvallisesti eli ne ylläpitävät toimintakykyä, Sinervä sanoo. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttaja Kati Sinervä kertoo, että pelastuslaitokselta annetaan turvallisuuskoulutusta vuosittain noin 90 000 ihmiselle.

Kodin turvallisuudesta ja turvallisesta asumisesta Sinervä ja Silvija Budaviciute kävivät puhumassa myös taidetalo Siirilässä Vihdin Eläkeliiton kuukausitapaamisessa.

– Tavoitteena on, että oppisitte havainnoimaan ja ennaltaehkäisemään turvallisuusriskit arjessanne.

Sinervä sanoo, että pienillä asioilla on suuri vaikutus siihen, että arki on toimivaa.

– Ikäihmisillä iso asia ovat kaatumiset ja putoamiset, Sinervä sanoo ja neuvoo hankkimaan hyvät kengät ja esimerkiksi verhojen vaihtoa tai ikkunoiden pesua varten tukevat tikkaat.

– Maton kulmat jos on kipristyneet, ne kannattaa teipata lattiaan tai ottaa pois koko matto. Liukuesteet mattojen alle ovat hyvät.

Vuosittain tapahtuu noin 800 000 kotitapaturmaa; näissä myös menehtyy vuosittain jopa parituhatta ihmistä. Asuntopaloja on noin 3000 vuosittain.

Sinervä kertoo, että liesi on yksi yleisimmistä palon lähteistä. Liesipalot lähtevät harvemmin laiteviasta ja useammin siitä, että asukas jättää palavaa materiaalia lähelle liettä.

Muita paikkoja, joista palo voi saada alkunsa, ovat esimerkiksi rikkinäiset sähköjohdot, kynttilät ja kiuas.

Sinervä muistuttaa, että saunassa ei saa säilyttää tai kuivattaa mitään. Myöskään sähköpattereiden päälle ei saa laittaa mitään kuivumaan.

– Pahimmillaan näkee, että kiuaskivien päälle laitetaan kengät kuivumaan. Tosi huono idea! Sinervä puhahtaa.

– Kynttilät on ihania, mutta älkää jättäkö niitä vahtimatta.

Jos menee toiseen huoneeseen, kynttilät on hyvä sammuttaa. Sinervä myös neuvoo jättämään tuikkukynttilöiden väliin vähintään viiden senttimetrin turvavälin, jotta liekit eivät pääse yhdistymään.

– Ne ihan tavalliset pienet tuikut voivat roihahtaa isoksi liekkimereksi.

Kaikkien mahdollisten sähkölaitteiden johdot Sinervä neuvoo irrottamaan seinästä, kun laitteet eivät ole käytössä.

– Kahvinkeitin tai leivänpaahdin voi syttyä myös silloin, kun sitä ei käytä, jos se on seinässä.

Sähköpalo sammuu usein, kun laitteesta saa virran pois, joko töpselistä tai pääkytkimestä.

Sinervä neuvoo sijoittamaan sammutinpeitteen paikkaan, josta sen saa helposti esiin ja käyttöön. Sammutinpeitteen asemasta palon voi tukahduttaa esimerkiksi räsymatolla tai nahkatakilla.

– Ensisijalla on aina se, että turvataan oma ja muiden henki, Sinervä kuitenkin painottaa.

– Tulipalo on yllättävän nopea. Me katsomme, että yhteensä on kahdesta neljään minuuttia aikaa yrittää alkusammutusta ja poistua tilasta. Kun hätääntyy, minuutit menee nopeasti. Siksi on tärkeätä miettiä asioita etukäteen.

Sinervä neuvoo miettimään, kuinka toimia palotilanteessa: mihin voi poistua, miten varoittaa muita ja mistä saa apua. Joka asunnosta olisi hyvä olla vähintään kaksi mahdollista poistumisreittiä – ja näiden on oltava esteettömiä.

– Savun suuntaan ei saa koskaan mennä, Sinervä vielä muistuttaa.

Palovaroitin

– Palovaroittimeen kannattaa panostaa. Se on meidän halvin henkivakuutus kotona, turvallisuuskouluttaja Kati Sinervä sanoo.

Palovaroittimia pitää olla yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Niitä tulee olla myös joka kerroksessa. Sinervä huomauttaa, että niitä kuitenkin voi olla enemmänkin. Hän sanoo pelastuslaitoksen suosittelevan, että jokaisessa makuuhuoneessa olisi oma varoittimensa.

– Häkävaroitin on tosi tärkeä, jos on tulipesä. Häkää ei haista eikä huomaa, Sinervä sanoo mutta huomauttaa, että häkävaroitin ei kuitenkaan korvaa palovaroitinta.

Palovaroittimen toiminta pitää testata joka kuukausi painamalla napista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.