Nummelassa vastaanottoa pitävä vyöhyketerapeutti Satu Salmi kertoo hoitomuotoa käytettävän useisiin vaivoihin – Itkuun ja ummetukseen apua

- Yhdistän vyöhyketerapiapisteiden käsittelyyn myös vauvahierontaa, Satu Salmi kertoo. Tässä hoidetaan Isabella-vauvaa vierellään Laura-äiti (vas.). Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Nyt seitsenkuinen Veikkolassa asuva Isabella-vauva kärsi pitkittyneestä ummetuksesta ollessaan parin kuukauden ikäinen. Laura-äiti haki apua vaivaan vyöhyketerapeutti Satu Salmelta

– Isabella saattoi kakata vain kerran viikossa oireiden ollessa pahimmillaan. Jo toisen hoitokerran jälkeen oireet alkoivat helpottaa ja suolisto toimia, Laura-äiti kertoo.

Nummelassa vastaanottoa pitävä Salmi tekee myös kotikäyntejä.

– Kun on kyse vauvoista, perheelle on yleensä helpompaa, kun ei tarvitse lähteä vauvan kanssa mihinkään vaan vauvaa voidaan hoitaa kotona.

– Vyöhyketerapiaa voidaan antaa vauvalle moniin vaivoihin. Vatsa- ja ilmavaivojen lisäksi apua voi saada uniongelmiin, levottomuuteen, refluksiin, ihottumiin tai hampaiden tuloon.

Salmen mukaan myös leikki-ikäisten uniongelmia, ummetusta, yökastelua ja eroahdistusta voidaan lievittää hoidolla.

– Puhumattakaan aikuisten hoitamisesta, mutta se onkin jo toinen aihe, Salmi sanoo.

Koliikista puhutaan, kun vauva itkee päivittäin selittämätöntä itkua, joka kestää useita tunteja. Vauva itkee usein iltaisin useana päivänä viikossa, useiden viikkojen ajan.

Koliikin aiheuttajaa ei tiedetä, eikä vaivaan ole lääketieteellistä hoitoa. Koliikki helpottaa useimmiten noin kolmen, viimeistään kuuden kuukauden iässä.

Milloin koliikkia voi alkaa hoitaa vyöhyketerapialla?

– Vauvan voi tuoda vyöhyketerapiaan jo kaksiviikkoisena. Yleensä hoito aloitetaan kuitenkin noin yhden tai kahden kuukauden iässä, Salmi kertoo.

Hoidon aikana vauva hoidetaan vaippasillaan hoitopöydällä tai äidin sylissä.

– Vyöhyketerapiapisteitä käsitellään jalkateristä, käsistä ja korvista. Yhdistän vyöhyketerapiapisteiden käsittelyyn myös vauvahierontaa, joten vauva hierotaan päästä varpaisiin lempein ja rauhallisin ottein öljyä käyttäen.

Lokakuussa uutisoitiin hoitomuotoa kartoittaneesta tutkimuksesta ja tutkimustuloksista. Tutkimus toteutettiin Lohjalla.

Tutkimuksessa mukana olleiden 35 vauvan päivittäinen itkuaika oli keskimäärin neljä tuntia, mutta osa vauvoista itki jopa kahdeksan tuntia päivässä.

Tutkimushankkeessa kartoitettiin koliikkivauvojen vanhempien kokemuksia vyöhyketerapiasta.

Tuloksissa ilmeni 15 vauvan koliikkioireilun loppuneen vyöhyketerapiahoitojen jälkeen kokonaan ja muilla tutkimusvauvoilla oireilun jatkuneen, mutta useimmilla heistä huomattavasti lievempänä.

– Yleensä koliikkioireet, itkuisuus ja levottomuus helpottavat jo muutaman hoitokerran jälkeen. Lisäksi vauva nukkuu paremmin, Satu Salmi sanoo.

Salmi suosittelee vyöhyketerapiaa moniin vaivoihin.

– Vyöhyketerapia on lempeä apu muun muassa vauvan vatsavaivoihin, koliikkiin, uniongelmiin, levottomuuteen, refluksiin tai itkuisuuteen.

Se sopii hänen mukaansa myös leikki-ikäisille esimerkiksi uniongelmiin ja yökasteluun.

– Hoitomuoto on mielestäni tehokas, turvallinen ja lääkkeetön. Vyöhyketerapialla voidaan helpottaa monia yleisiä raskausajan vaivoja. Sen avulla voidaan myös esimerkiksi rentouttaa ja valmistaa äidin kehoa ja mieltä synnytykseen, Satu Salmi kertoo.

Yhteistutkimus

Lohjalla toteutettiin vuonna 2018 hanke, jossa tutkittiin vanhempien kokemuksia vyöhyketerapiasta koliikin hoitomuotona.

Tutkimuksessa oli mukana 35 vauvaa.

Tutkimukseen osallistuneet äidit olivat keskimäärin 30-vuotiaita, noin puolet heistä ensisynnyttäjiä.

Vauvoille annettiin koko kehon vyöhyketerapiaa, jossa käsiteltiin jalkapohjat, jalat, vatsa, selkä, niska, kädet ja korvalehdet hieroen ja painellen.

Miltei puolella mukana olleista vauvoista koliikkioireilu loppui ja muillakin lievittyi.

Tutkimus toteutettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Lohjan kaupungin yhteistyönä.

Tutkimuksen rahoitti Lapsi ja luonto Säätiö.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut