Ikäihmisten olohuone – ViaDia Länsi-Uusimaan Senioritalo-hanke sai rahoituksen STEAlta

Satu Kulta kertoo ViaDian Senioritalo-hankkeen saaneen rahoituksen. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

ViaDia Länsi-Uusimaan Senioritalo-hanke on saanut rahoituksen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta. STEA on myöntänyt hankkeelle kolmeksi vuodeksi 270 000 euroa.

Tällä rahalla katetaan hankkeen toimintakustannuksia ja palkataan Senioritaloon yksi kokoaikainen työntekijä ja yksi puolipäiväinen. Lisäksi hanke on saanut lisärahoitusta Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä 1000 euroa kuukaudessa Senioritalon vuokrakuluihin.

– ViaDia Senioritalo ei ole asumispalvelu vaan ikäihmisten olohuoneen tyyppinen tila, johon voi tulla viettämään aikaa ja oleskelemaan ja osallistumaan ohjelmaan ja tapahtumiin halutessaan, kertoo Satu Kulta ViaDialta.

Senioritalon toiminta käynnistyy aikaisintaan maaliskuussa, kun STEAn rahoitus tulee käyttöön.

– Pitää saada ihmiset palkattua, tila täytyy saada toimivaksi ja yhdistysten kanssa sovitaan vastuut ja aikataulut. Toivon, että talo mahdollisimman pian sen jälkeen avautuisi.

Senioritalo tulee Nummelan keskustaan.

– Monilla yhdistyksillä ei ole tiloja ja tilojen vuokra Nummelassa on kova. Se on suuri ongelma. Tästä tuli se ajatus, että pyydän yhdistyksiä mukaan Senioritalolle toimimaan ja siten voimme yhdessä tarjota ohjelmaa suuremmalle joukolle ikäihmisiä. Yhdistykset hyötyvät tästä siten, että emme pyydä heiltä tilavuokraa, Kulta kertoo.

Senioritaloon tulee siis yhdistysten omaa toimintaa sekä hankkeen puolesta järjestettyä ohjelmaa. Myös Luksia on mukana Senioritalon toiminnassa. Kulta toivoo, että välillä talolle voisi esimerkiksi Perusturvakuntayhtymä Karviaisesta saada asiantuntijoita kertomaan ikäihmisille ajankohtaisista asioista.

Kulta kertoo, että muutaman yhdistyksen kanssa on jo tehty aie-sopimus. Mukaan kuitenkin mahtuu vielä kiinnostuneita ikäihmisten yhdistyksiä. Kiinnostuneet yritykset voivat puolestaan lahjoittaa talolle esimerkiksi huonekaluja.

Kulta kertoo tehneensä alkuvuodesta 2019 kyselyn siitä, mitä kuntalaiset Vihtiin kaipaisivat. Vihtiläisten ikäihmisten yhteinen paikka nousi esiin kyselyssä.

– Tälle oli selkeä tarve.

Erilaiset yhdistykset järjestävät ikäihmisille monentyyppistä harrastustoimintaa. Kuitenkin kyselyn mukaan ikäihmiset kokevat paljon yksinäisyyttä.

– Vastaajista yli puolet oli yli 63-vuotiaita. Heistä 20-30 prosenttia sanoi kokevansa yksinäisyyttä päivittäin tai viikoittain. Tämä vastaa muita lukemiani tutkimuksia, Kulta kertoo.

Hän näkeekin talon tarpeellisena kohtaamispaikkana: – Uskon, että se tuo vireyttä ja iloa, kun voi tavata muita ja osallistua toimintaan.

ViaDia Länsi-Uusimaan hanke

ViaDia Senioritalo, Yhdessä eteenpäin 2020-2022 on ViaDia Länsi-Uusimaa ry:n hanke, jolle on myönnetty STEAn rahoitus sekä avustus Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä.

Senioritalo aloittaa toimintansa Nummelassa aikaisintaan maaliskuussa. Senioritalon aukioloaikojen on suunniteltu olevan kello 10-18 arkipäivisin.

Talolla on ohjelmaa yhdistysten ja hankkeen puolesta sekä aamuisin hartaushetki ja mm. Luksian opiskelijoiden ohjaamia tuokioita. Lisäksi talossa on tarkoitus kokoontua suljetun Ystäväpiiri-ryhmän ja avoimen Eloa ja iloa eläkevuosiin -kerhon.

Lisätietoa www.viadia.fi/lansi-uusimaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.