Ympäristöneuvontaa annettiin yli 50:lle Veikkoinkorven yritykselle

Johtava rakennustarkastaja Sanna Laaksonen, ympäristöneuvoja Emmi Ikäheimo ja ympäristöpäällikkö Sari Janhunen neuvovat pitämään huolta pohjavesistä. Maija-Liisa Nyman

Vesa Valtonen

Pohjavesien neuvontaprojektissa pyrittiin viime kesän aikana tukemaan tehostetusti Nummelan Veikkoinkorven alueen yrityksiä.

Vihdissä pohjavesialueet ovat tunnetusti myös rakennetun ympäristön käytössä muun muassa asumiseen ja yritystoimintaan. Siksi niille kohdistuu kunnan tiedotteen mukaan velvoitteita pohjaveden suojelussa.

Yksi tällainen käytössä oleva alue on Veikkoinkorven teollisuusalue, joka sijaitsee 1E-luokan pohjavesialueella.

Veikkoinkorvessa pohjaveden suojeluun tähtääviä lakisääteisiä ja muita oikeusvaikutteisia määräyksiä ovat Vihdin kunnan ympäristönsuojelumääräykset, Luontolan ja Lankilan vedenottamoiden suoja-aluemääräykset, rakennusluvat ja kaavamääräykset sekä neljä voimassa olevaa asemakaavaa.

Pohjaveteen liittyviä määräyksiä valvovat kunnassa monet eri tahot: ympäristönvalvonta, rakennusvalvonta, kaavoitus ja Vihdin vesi.

Näiden lisäksi myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella sekä aluehallintovirastolla on omat roolinsa pohjaveden suojelussa.

Käytännössä monien määräysten tulkinta saattaa olla vaikeaa ja sen vuoksi kunta tarjosi Veikkoinkorven teollisuusalueella kiinteistöille pohjavesineuvontaa.

Työ tehtiin kesällä, ja ohjaukseen osallistui myös Uudenmaan Ely-keskus. Kaikkiaan tavoitettiin yli 50 toimijaa.

Neuvontaa annettiin noin neljällekymmenelle kiinteistönomistajalle tai toiminnanharjoittajalle.

Neuvontakäynnillä käytiin läpi kiinteistön toimintaa pohjaveden suojelun kannalta; öljylämmitys ja öljysäiliöihin liittyvät asiat, öljyn- ja hiekanerotuskaivot, kemikaalit ja niiden säilytys, vaarallisten jätteiden säilytys ja keräys, muut jätejakeet, pihan pinnoitus ja hulevedet, rakennuksen jätevedet, rakennuksen käyttötarkoitus, kaavamääräykset ja vedenottamoiden suoja-aluemääräykset.

Huomionarvoisen riskin pohjavedelle aiheuttavat etenkin helposti maaperässä kulkeutuvat kemikaalit kuten orgaaniset yhdisteet.

Monella kiinteistöllä varastoitiin kemikaaleja sekä vaarallisia nestemäisiä jätteitä. Määrät olivat pääosin pieniä ja kemikaalit säilytettiin rakennusten sisätiloissa.

Muutamassa kohteessa vaaralliset nestemäiset jätteet olivat ulkona. Suurin epäkohta kemikaalien ja nestemäisten vaarallisten jätteiden varastoinnissa oli kemikaalien säilyttäminen viemäröidyissä tiloissa.

Monesti kiinteistöt olivat suuria halleja, eikä kemikaaleille ollut omaa viemäröimätöntä säilytystilaa tai huonetta.

Yhtenä haasteena tunnistettiin alueen vanhat kiinteistöt, joiden rakennusten rakennusluvat on myönnetty ennen tällä hetkellä alueella voimassa olevia asemakaavoja.

Näin ollen kiinteistön pihalta saattaa puuttua esimerkiksi hulevesikaivot, koska vanhassa kaavassa ei ole tarkemmin määrätty miten sadevesien hallinta tulee kiinteistöllä hoitaa.

Projektin jälkeenkin kiinteistöjen omistajille todettiin tarpeelliseksi lähettää neuvontamateriaalia. Pohjaveden suojeluun tähtäävien määräysten valvonta ja kiinteistön omistajien neuvonta jatkuvat osana toimialojen perustehtävää.

– Epäselvissä tapauksissa ja toiminnan muuttuessa suositellaan aina olemaan etukäteen yhteydessä kunnan viranomaisiin, vinkkaavat Vihdin johtava rakennustarkastaja Sanna Laaksonen, ympäristöpäällikkö Sari Janhunen ja vesilaitoksen johtaja Krista Viitasalo

Tutkimukset jatkuvat

Vihdin Vesi teetti keväällä ja kesällä pohjavesitutkimuksen, jonka yhteydessä Veikkoinkorven alueelle asennettiin viisi uutta pohjaveden havaintoputkea. Havaintoputkista otetuista vesinäytteistä analysoitiin öljyhiilivedyt, haihtuvat orgaaniset yhdisteet, TVOC C5-C10, liukoiset metallit, elohopea, sähkönjohtavuus, pH, sameus, CODMn, nitraatti, nitraattityppi, nitriitti, nitriittityppi, ammonium ja ammoniumtyppi.

Näytteenotto uusista havaintoputkista oli kuitenkin vasta ensimmäinen eikä yhden näytteen perusteella voida tehdä luotettavia päätelmiä vedenlaadusta.

Havaintoputkien näytteissä esiintyi jonkin verran ympäristölaatunormit alittavia pitoisuuksia liukoisista metalleista ja vesi oli pääasiassa hyvälaatuista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut