Vanhemmat huomio: nyt on hätä! – Poliisi ja Karviainen ovat hyvin huolissaan Vihdin huumetilanteesta

Veli-Martti Nurmi, Kirsi Hatanpää, Joanna Immonen, Janica Laaksonen ja Jani Borenius ovat huolissaan vihtiläisnuorten ja -lasten huumeiden käytöstä. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Tilanne on äärimmäisen huono, Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Jani Borenius sanoo nuorten ja jopa lasten huumeidenkäytöstä Vihdissä. Huumetilanne on huono koko Vihdin alueella, mutta erityisesti Nummelassa.

– Yhä laajemmin ja yhä nuoremmat ajautuvat kovien huumeiden maailmaan.

Borenius sanoo, että näin myös lastensuojeluilmoitusten määrä on ennätyslukemissa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella. Lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Janica Laaksonen kertoo, että päihteisiin liittyviä lastensuojeluilmoituksia on tullut runsaasti viime aikoina ja hälyttävän paljon viime viikonlopun jälkeen.

Perusturvakuntayhtymä Karviainen ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos järjestävätkin nyt pikaisella aikataululla informaatiotilaisuuden huumeista ja huumetilanteesta. Tilaisuus järjestetään ensi tiistaina 17. joulukuuta kello 18-20 Luksian auditoriossa Nummelassa.

– Tilaisuudessa lähdetään kovasta datasta ja haastetaan vanhemmat dialogiin, Karviaisen perheiden palvelulinjan vs. linjajohtaja Kirsi Hatanpää kertoo. Hän sanoo viranomaisten haluavan herätellä vanhempia ymmärtämään, että nyt on oikeasti hätä.

– Koti on paras ennaltaehkäisevä yksikkö, Karviaisen vastaava ammatillinen tukihenkilö Veli-Martti Nurmi muistuttaa.

– Emme pärjää ilman vanhempia. Tarvitsemme vanhemmat mukaan ja kuulemaan meidän huoli, terveysneuvontapalveluiden osastonhoitaja Joanna Immonen sanoo.

Vanhemmat puolestaan tarvitsevat tietoa, jota tilaisuudessa on tarjolla. Maailma on muuttunut ja monessa tapauksessa vanhemmat eivät tiedä, mitä lapset ja nuoret todellisuudessa vapaa-ajallaan tekevät. Immonen huomauttaa, että pahoja asioita ei tapahdu nykyään vain yömyöhään – vaan ihan keskellä kirkasta päivää.

– Tässä puhutaan kovasta maailmasta, vanhempi konstaapeli Borenius sanoo ja selittää, että huumeiden myötä kuvaan tulevat myös kaikki sen lieveilmiöt: pelottelu, velkaantuminen, väkivaltainen velanperintä, rikokset.

– Pienistä omaisuusrikoksista meidän alueella kytkeytyy valtaosa jollain tavalla päihteisiin.

Huumeiden välittäminenkin on siirtynyt pitkälti nuorten itsensä käsiin.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ollaan erittäin huolestuneita vihtiläisten lasten ja nuorten huumeiden käytöstä.

Kokeilijoiden ja käyttäjien määrä on poliisin mukaan hälyttävä.

– Asenteet esimerkiksi kannabista kohtaan ovat todella löyhät, Borenius sanoo ja kertoo myös, että kannabiksen kotikasvatus on yleistä.

Tämän vuoden kouluterveyskyselyssä kannabista kertoi kokeilleensa 13,2 prosenttia vihtiläisistä kahdeksas-yhdeksäsluokkalaisista vastaajista. Joanna Immonen kertoo, että tästä joukosta suurin osa oli vastannut kokeilleensa viisi kertaa tai useammin.

– Silloin ei puhuta enää kokeilusta vaan käytöstä ja se on huolestuttavaa, Immonen toteaa.

Vielä kaksi vuotta sitten vastaajista vain reilu 10 prosenttia kertoi kokeilleensa kannabista. Käyttäjien ja kokeilijoiden määrä on siis nousussa – ja määrä on myös monin osin naapurikuntia ja maan keskiarvolukuja suurempi. Kannabista vastaa kokeilleensa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista esimerkiksi Nurmijärvellä 10,7 prosenttia ja Lohjalla 11,7 prosenttia. Koko maan luku on vielä selvästi alhaisempi: 8,6 prosenttia.

Kannabiksen lisäksi asiantuntijat sanovat Vihdissä käytettävän kaikkea mahdollista ja sekaisin.

– Riskit ovat hirveät.

Informaatiotilaisuus

Vihdin huumetilanteesta järjestetään informaatiotilaisuus ensi tiistaina 17.12.2019 klo 18-20. Paikkana on Luksian auditorio (Ojakkalantie 2, Nummela).

Tilaisuuden järjestää Perusturvakuntayhtymä Karviainen yhdessä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa.

Tapahtumassa kuullaan ajankohtaista tietoa tämän hetken huumetilanteesta sekä siitä minkälaisia huumeita Vihdissä käytetään.

Illan aikana myös esitellään palveluita, joista vanhemmat voivat saada apua nuorilleen.

Tilaisuus on avoin kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 7. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 8. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 9. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 10. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 14. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 15. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.