”Koirat vaistoavat paljon sellaista, mitä ei välttämättä heti näe tai kuule” – vihtiläiset kaverikoirat hurmaavat nuoret ja vanhat

- Nääs minä olen kengitysseppä ollut, hevosten kanssa paljon tekemisissä, kertoo Vesankodin asukas kettuterrieri Juania tottunein ottein rapsutellessaan. Minna Saarinen

Minna Saarinen

– Tämä on Papun asento, kun hän on töissä, Vihdin kaverikoirien koirakko, ohjaaja Tuija Ijäs osoittaa lattialle selälleen kellahtanutta lemmikkiään, jota Vesankodin osastonhoitaja Päivi Friman on alkanut rapsutella.

Ijäs vakuuttaa, että Papu saa kotonakin rapsutuksia. Toki toistakin voisi uskoa paijauksia antaumuksella vastaanottavasta karvakaverista.

Koirat on pitänyt ennen hoivakotiin saapumistaan lenkittää ja antaa niiden haistella toisiaan, jotta karvakorvat olisivat rauhallisella mielellä, kun työrupeama alkaa.

– Seniorit, jotka eivät aiemmin ole juuri puhuneet, sanovat monesti jopa jokusen sanan, kun koira tulee. Siinä saatetaan muistella myös omia, edesmenneitä lemmikkejä, Ijäs kertoo.

Lenkityksen jälkeen kaverikoirat ohjaajineen kulkevat samalla ovenavauksella sisälle vierailukohteeseen.

– Koiramme ovat koulutettuja näihin hommiin. Luonteen pitää olla kiltti. Sairaita koiria ei saa viedä rapsuteltaviksi. Jos koiralla on juoksuaika, ei saa niin ikään silloin tehdä vierailuja. Koiria ja ohjaajia on oltava joka vierailulla vähintään kaksi, Ijäs valottaa.

Vihdin kaverikoirat on Kennelliiton alainen yhdistys. Se hallinnoi toimintaa ja siksi koirille on säännöt. Kaverikoira-nimeä voivat käyttää ainoastaan Kennelliiton ryhmissä toimivat koirakot. Kennelliiton kaverikoirat tunnistaa työasustaan.

Vihdissä koiria on parikymmentä, joista noin puolet on karkkilalaisia haukkuja ohjaajineen. Ohjaajat ovat suurimmaksi osaksi työssäkäyviä kolme-nelikymppisiä, muutama eläkeläinen on myös toiminnassa mukana.

– Itse käyn kaksi-kolme kertaa kuussa keikalla, koska pääsen sen verran hyvin, Ijäs kertoo.

Tällä kertaa mukana Vesankodin vierailulla on kolme koiraa. Maria Wahlström ohjaa espanjanvesikoiraansa Namua 7. Mäyräkoira Papu, 9, on Tuija Ijäksen lemmikki ja Raija Johansson on tuonut mukanaan karkeakarvaisen kettuterrierinsä Juanin, 10.

– Juan on hirveän hyväluonteinen kettuterrieriksi, Johansson huomauttaa.

– Namu on aloittanut jo kaksivuotiaana, kun on niin soveltuva tähän hommaan. Nyt hänellä alkaa kuudes vuosi kaverikoirana. Papu on tehnyt neljä vuotta hommia kaverikoirana. Juan on meidän uusimpia kaverikoiriamme, Wahlström esittelee.

Lisähenkilöt ja koirat ovat aina tervetulleita toimintaan. Koiria voi kysyä vierailullekin.

– Kysyntää on toki enemmän, mihin pystymme vastaamaan. Meillä on monta vakipaikkaa, ja 15 aktiivista koirakkoa. Pelkästään Wuosisatamarkkinoilla kyselyjä sateli roppakaupalla, Ijäs kertoo.

Kun käy kaverikoira-kurssin, pääsee toimintaan mukaan. Lähimmät kurssit ovat olleet mm. Lohjalla ja Kirkkonummella.

Kaverikoirilla on Vihdissä viisi vakituista ikäihmisten paikkaa sekä Etevan toimipiste Nummelassa.

– Meidät pyydettiin myös Lohjalle kuulovammaisten lasten tapahtumaan. Vakikohteiden lisäksi on paljon tapahtumia, aika usein lasten kanssa.

Kaverikoirat vaistoavat paljon asioita, joita ei äkkiseltään edes omistaja arvaisi.

– Namu oli tajunnut, että kun ikäihmisellä ei toinen käsi toiminut, meni se ensimmäiseksi toimivan käden puolelle. Kerran vierailukohteessa oli saattohoitopotilas. Papu laitettiin hänen viereensä sängylle. Papu osasi olla aivan paikallansa ja makasi siinä ihan hievahtamatta, kun potilas piti kättänsä koiran päällä, Ijäs ja Wahlström muistelevat.

Vihdin kaverikoirat

Toimivat Vihdin ja Karkkilan alueella. Mukana noin 20 kaverikoira-kurssin käynyttä koiraa omistajineen.

Kennelliiton kaverikoiratoiminnan avulla viedään iloa ja elämyksiä ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta omaan koiraan.

Koirat vierailevat mm. ikäihmisten hoivakodeissa, päiväkodeissa, kuntoutuskeskuksissa, palvelutaloissa sekä tapahtumissa. Vierailu on noin tunnin mittainen.

Vapaaehtoista ja palkatonta. Kaverikoirien vierailuista ei aiheudu kustannuksia käyntikohteille.

Kaverikoiran tulee olla yli kaksivuotias, ystävällinen, seurallinen ja elämässään mahdollisimman paljon erilaisia tilanteita kokenut.

Koiran tulee olla hyvin ohjaajan hallinnassa, ja sen tulee osata käyttäytyä rauhallisesti niin vieraita ihmisiä kuin toisia koiria kohtaan.

Koiran rodulla, koolla tai koulutustasolla ei ole merkitystä.

Ohjaajan tulee olla täysi-ikäinen ja valmis sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan. Hänen tulee olla sosiaalinen ja luotettava. Ohjaajan tulee osata lukea koiraansa ja olla käynneillä tarkkana, ettei koira käyttäydy ei-toivotulla tavalla. Kaverikoiran ohjaajaa sitoo vaitiolovelvollisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 11. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.